- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Огромна невидљива маса изобличила је нашу галаксију /видео/

© Фото : Скриншот/ЈутјубМлечни пут
Млечни пут - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
Пратите нас
Спољни диск галаксије Млечни пут је искривљен и бљештав. Иако је предложено неколико механизама за објашњење ових појава, ниједан није квантитативно обухватио обе ове карактеристике. Нова студија би, међутим, могла бацити ново светло на ове особине наше галаксије.
Налази нове студије научника из САД, објављене у часопису Нејчр, показују да је нагнут и неусклађен тамни ореол, велика мрља тамне материје која обавија и прожима нашу галаксију, једино познато објашњење за све карактеристике облика Млечног пута.
Генерално, „ореол“ је назив за кружну или сферно распоређену супстанцу или светлост око објекта, који изгледа као светао круг око извора светлости.
Тим научника, предвођен астрофизичарем Џивоном Џесијем Ханом са Универзитета Харвард у САД, тврди да нема разлога за бригу, али сматра да би ово истраживање могло да нам пружи неке нове информације о еволуцији Млечног пута.
„Овде показујемо да тамни ореол нагнут у истом правцу као и звездани ореол може изазвати деформацију и бљесак у галактичком диску при истој амплитуди и оријентацији као и подаци. Ови резултати, у комбинацији са подацима у звезданом ореолу, пружају убедљиве доказе да је наша галаксија уграђена у нагнути ореол тамне материје. Ова неусклађеност између тамног ореола и диска садржи трагове историје формирања галаксије и представља следећи корак у динамичком моделовању галактичког потенцијала“, наводи се у студији, преноси хрватски портал Дневно.

"Клупко тамне материје"

Иако не можемо да пошаљемо телескоп у међугалактички простор да бисмо направили снимак целе наше галаксије, стручњаци одавно знају да је диск Млечног пута искривљен.
Захваљујући високој прецизности мапирања положаја и брзина звезда, испоставило се да је галаксија заиста закривљена. Претходна објашњења, међутим, нису била задовољавајућа.
Хан и његове колеге су открили да су ореоли звезда око галаксије такође необични. Ово је указивало на нагиб тамног ореола око Млечног пута. Закључили су да је узрок - клупко тамне материје. Тамна материја, која обавија већину галаксија, је неизмерна маса која гравитационо реагује са нормалном материјом у универзуму.
Ово сугерише истраживачима да је тамни ореол Млечног пута такође веома нагнут. Зато су урадили неке симулације и моделирање да виде да ли могу да репродукују посматрани облик Млечног пута, закривљеност, ореол и све остало.
Модел је показао да када се мрља тамне материје нагиње, ивице галаксије се заиста увијају и бљеште, баш као што видимо у посматрањима Млечног пута од стране Европског високопрецизног свемирског телескопа „Гаја“.
„Тамни ореол Млечног пута је вероватно био још више нагнут у прошлости и смањио се на своју тренутну вредност од око 25 степени“, закључује тим.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала