- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Патријарх Порфирије: Православни српски корени сежу у саме почетке града Мостара /видео, фото/

© Фото : Спутњику уступила РТРСПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
Пратите нас
Православни српски корени сежу у саме почетке града Мостара, рекао је патријарх српски Порфирије у том граду, где је у Саборном храму одржао доксологију.
Патријарх Порфирије у Мостару и Херцеговини борави поводом 150 година од освештања Саборне цркве Свете Тројице, која још није обновљена после рушења у рату 1992. године Он је у беседи после службе истакао да се из мостарског Саборног храма данас као на длану види читав град Мостар, да је то место са којег се може доживети свеукупна читава васељена, пуноћа живота Срба, православних Мостараца и Херцеговаца који су обележили овај град.
„Испуњени Духом Светим данас кличемо „радуј се Свети Саво, радуј се Свети Василије Осторшки, радуј се Свети Петре Зимоњићу, радујте се пребиловачки мученици, радујте се сви мученици херцеговачки“. Радујмо се данас и ми браћо и сестре сабрани под сводовима овог храма подигнутог у славу Свете Тројице. Радујмо се јер смо се сабрали овде“, поручио је патријарх, преноси РТРС.
Патријарх Порфирије је нагласио да православни српски корени сежу у саме почетке града Мостара.
„Од почетка постојања овог града до данашњих дана уграђивао се правослани печат, православни дух светосавски, уграђивали су се православни Срби и заједно са другим народима и људима који се моле Богу на другачији начин, изградили богатство и лепоту града Мостара који је данас најмултиетничкији и најмултирелигијски град у БиХ“, истакао је патријарх српски Порфирије.
Патријарх је позвао све Мостарце да остану на својим огњиштима.
Претходно се патријарх састао са градоначелником Мостара Маријом Кордићем те посетио изложбу у Владичанском двору.
Патријарх српски у посету Мостару дошао је поводом 150 година од освештања Саборне цркве Свете Тројице која још није обновљена након потпуног рушења 1992. године.
Претходно је патријарх посетио манастир Житомислић и Пребиловце.
За сваког православног човека велики је благослов долазак у Херцеговину, рекао је патријарх српски Порфирије током посете манастиру Житомислић.
Истакао је да је један од најсветлијих православних светиња у Херцеговини манастир Житомислић.
„Треба да се молимо за мир међу свим људима“, поручио је патријарх.
© Фото : Спутњику уступила РТРСПатријарх српски Порфирије у посети манастиру Житомислић.
Патријарх српски Порфирије у посети манастиру Житомислић. - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
Патријарх српски Порфирије у посети манастиру Житомислић.
После Житомислића, патријарх српски Порфирије посетио је манастир у Пребиловцима, где су га дочекали многобројни верници.
Патријарх је рекао да се треба молити да се никада никоме не деси и не понови оно што су доживели пребиловачки и свехерцеговачки мученици.
„Треба да се молимо Светим пребиловачким и свехерцеговачким мученицима да се моле Богу за све нас. Да нам дају снаге да носимо свој крст, крст искушења и да се моле Богу да се никада никоме не деси и не понови оно што су они, вере своје ради и крста часног, доживели“, поручио је патријарх Порфирије.
Деца која су га дочекала са цвећем, хлебом и сољу су из Пребиловаца, из породица Булут и Драгићевић, које су међу најстрадалнијим породицама из овог села у геноциду 1941. године.
Патријарха Порфирија, који је раније данас стигао у Мостар, на аеродрому су дочекали епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, градоначелник Мостара Марио Кордић, посланик у Народној скупштини Србије Милимир Вујадиновић, заменик председника Градског већа Мостара Велибор Миливојевић и свештеници из Мостара Душко Којић и Марко Гојачић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала