- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Русија: Запад гура безвезну причу, Шмит нема легитимитет

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
Пратите нас
Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов поручио је да је став Русије да Кристијан Шмит нема мандат и овлашћења високог представника јер нема резолуције Савета безбедности која му даје тај легитимитет.
„Наш је принципијелни став да без резолуције Савета безбедности нико не може бити легитимни високи представник и то је таква ствар“, рекао је Калабухов. Он је навео да је видљив покушај Запада да гура безвезну причу јер Шмит нема потребни легитимитет.
„Ми поштујемо званични став Републике Српске и председника Српске Милорада Додика да Шмит нема тај легитимитет. Значи, он не може деловати као високи представник и нема све компетенције које иду за ту функцију“, истакао је Калабухов.
Он је подсетио да према Анексу 10 Дејтонског мировног споразума високи представник има само улогу модерације, односно дијалога између страна у БиХ, истичући да Руска Федерација, као једна од потписница тог мировног споразума, сматра да је дијалог најбоље што се може десити странама у БиХ - без уцене од стране међународног фактора.
„То је стрпљивост, то је компромис и тако може доћи до стања прихватљивог свим грађанима БиХ“, изјавио је Калабухов.
Амбасадори земаља чланица Управног одбора ПИК-а (Веће за спровођење мира у БиХ) саопштили су јуче да исказују „пуну подршку Шмиту и Канцеларији ОХР-а“, позвали су председника Српске да „прекине са политиком непризнавања и несарадње са Шмитом“ и навели да „покушај ограничавања могућности високог представника да извршава мандат према Анексу 10 Дејтонског мировног споразума представља акт његовог непоштовања“, пренела је РТРС.
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
РЕГИОН
Русија и Српска нису ни признале Шмита, а главе ће му доћи Бошњаци?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала