- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Конференција за новинаре Сергеја Лаврова у Њујорку, после обраћања пред Генералном скупштином УН - Sputnik Србија

Лавров поручио Кијеву и Западу: Русију више нећете преварити

Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров по завршетку говора пред Генералном скупштином УН држи конференцију за новинаре.
Тиме се и завршава учешће руске делегације на Генералној дебати 78. Генералне скупштине УН током које је Лавров имао преко 20 билатералних сусрета, као и разговоре са представницима различитих организација.
Шеф руске дипломатије се састао и са генералним секретаром УН Антонијем Гутерешом.
Пратите уживо на Спутњику.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
19:57 23.09.2023
Сергеј Лавров је рекао новинарима да је хуманитарни коридори коришћени у оквиру прехрамбеног споразума неколико пута били употребљени за нападе на руске бродове.
"Док је споразум још функционисао ти исти коридори у Црном мору, које су наши морнари отворили за безбедан транспорт жита, неколико пута су коришћени за лансирање надводних дронова и за нападе на руске бродове", рекао је он.
Према његовим речима, сва обећања дата Москви у оквиру тог споразума испоставили су се као превара.
"Главни разлог због којег смо изашли из споразума и због које је он престао да функционише јесте то што је све обећано испало превара", нагласио је Лавров.
Подсетио је да се црноморска иницијатива састојала из два дела, то је био пакет до којег се дошло преговорима и који је био одраз свих интереса страна.
"Али, док се украјински део пакета реализовао ефикасно и брзо, руски се није реализовао уопште", рекао је он.
Чим руски део споразума почне да функционише биће обновљен и украјински део, нагласио је он.
19:43 23.09.2023
Руски министар спољних послова најавио је да би следећег месеца могла да се реализује његова посета Пјингјангу, као наставак разговора председника две државе.
19:39 23.09.2023
Генерални секретар УН Антонио Гутереш ни до дан данас није доставио списак презимена жртава догађаја у украјинском граду Буча, иако је руска страна још пре годину дана поднела одговарајућу молбу, рекао је Лавров.
"Пре годину дана када се у Савету безбедности разматрала украјинска криза чуле су се оптужбе на рачун Русије у вези са трагедијом у Бучи. Затражио сам од Гутереша у присуству свих чланица СБ УН и других чланица УН, гласно сам га замолио да искористи своје могућности и ауторитет како би урадио нешто, по мом мишљењу, просто - да обезбеди списак презимена људи чија су тела приказана у Бучи. До дана данас немамо ништа", истакао је он.
19:35 23.09.2023
Руски министар: Русија је спремна за преговоре о Украјини, али неће разматрати никакве предлоге о прекиду ватре.
"Да, спремни смо за преговоре. Али, никакве предлоге о прекиду ватре нећемо разматрати јер једном смо то урадили ви сте нас преварили."
19:33 23.09.2023
Лавров о наступу украјинског председника на седници Савета безбедности УН:
"Није био у елементу, некако нерасположен. Гледао сам после на ТВ. Имао сам своја посла. Ми знамо шта он има да каже, зашто губити време? Имао сам заказана 33 билатерална састанка и они су били далеко кориснији."
19:30 23.09.2023
На питање новинара да ли види смисао свог рада на Генералној скупштини УН, шеф руске дипломатије је одговорио:
"Ја овде радим, јер овде човек има чиме да се бави... И искрено да вам кажем, нисам се досађивао- Јуче сам почео са састанцима у осам ујутро а завршио у осам увече."
19:28 23.09.2023
Москва се нада да јерменски народ своју историју везује за Русију а не са "онима који долазе с друге стране океана", рекао је Лавров.
"Уверени смо да јерменски народ памти нашу заједничку историју и да своју историју везује за Русију и друге пријатељске земље, пре свега тог региона, а не са онима који долазе са друге стране океана."
19:26 23.09.2023
Руски мировњаци помажу успостављање контаката између представника Нагорно Карабаха и азербејџанских званичника, истакао је шеф руске дипломатије.
"Они су се већ састати прексиноћ а мислим да се данас састају још једном", рекао је он.
19:15 23.09.2023
Лавров је рекао да је генерални секретар УН Антонио Гутереш на седници Савета безбедности о Украјини изнео читав низ неистинитих тврдњи о дешавањима у Украјини, између осталог и на тему деце.
„Одједном је, поред осталих изјава о дешавањима у Украјини које нису тачне, одлучио да опширно говори на тему деце – несталој, киднапованој, скривеној, оној коју изгладњују и штошта друго“, рекао је Лавров.
Како је истакао, замолио је Гутереша да објасни на основу којих чињеница је говорио о „крађи“ деце у Украјини.
„На састанку са њим, између осталог, питао сам на основу којих чињеница износи такве тврдње, јер се није ни на кога позивао. Нисам још чуо одговор, али сам ипак затражио да ми одговори на то питање, ипак је то озбиљна ствар“, рекао је Лавров.
„Ми смо давно свима показали презимена деце која су жива и чекамо да неко од рођака, ако се појаве, потврди да су рођаци и одмах могу да воде дете. Већина те деце су она која су живела у домовима за незбринуту децу, које су родитељи из разних разлога оставили у сиротиштима. Када је почела специјална војна операција, ми смо их одвели на безбедно. Никада нисмо крили презимена те деце коју смо извели, никада нисмо крили место где се налазе и увек смо позивали и настављамо да позивамо родитеље, ако се јаве, да дођу по своју децу“, објаснио је Лавров.
19:15 23.09.2023
Лавров: Русија не одбацује предлоге генералног секретара УН по питању обнављања прехрамбеног споразума, али они нису прихватљиви. Он је сам признао да његови предлози нису замена за прехрамбени споразум него заобилажење антируских санкција.
Генерални секретар УН покушава да вештачким путем заобиђе санкције против Русије како би се обновио споразум, али схвата да ништа не може да уради.
19:11 23.09.2023
Лавров на питање о томе ко су партнери Русије:
„Ми сарађујемо са онима који поштују себе и који никада неће издати своје националне интересе јер се на њих брецају из Вашингтона. Знамо како америчке дипломате путују по целом свету и забрањују састанке са нашим дипломатама“, казао је Лавров.
19:08 23.09.2023
Лавров о томе ко подрива утицај Русије у Јерменији:
У Јерменији постоје моћни лобији који чине НГО и који покушавају да поткопају утицај Русије у тој земљи.
Таквих организација је у Јерменији и читавом низу држава бившег СССР много а њихови интерес је подривање утицаја Русије - то је чињеница.
"Ми се према томе односимо као према вештачком распаљивању страсти. Понављам - ми знамо ко је за то заинтересован и ко тиме руководи", истакао је је руски министар.
19:05 23.09.2023
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
РУСИЈА
Лавров: Ако Запад жели да се украјинска криза реши на бојном пољу, онда ће бити тако
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала