- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Оклопно возило за деминирање УР-77 Метеорит - Sputnik Србија

УЖИВО Изабрани лидери ДНР, ЛНР, Запорошке области

Пратите нас
Током ноћи серија експлозија одјекнула је у Запорожју и Дњепропертовску. Руска авијација уништила је два складишта муниције противника на јужнодоњецком правцу. Власти у Кијеву немају резервни план у случају да се смањи америчка помоћ.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:04 23.09.2023
Украјинске снаге су гађале Доњецк и том приликом су рањене две жене.
22:03 23.09.2023
Денис Пушилин је изабран за лидера ДНР, објављено је на његовом сајту.
За губернатора Запорошке области изабран је Евгеније Балицки, донедавно в.д. лидера региона.
Леонид Пасечник једногласно је изабран за лидера ЛНР.
16:23 23.09.2023
Амерички председник Џозеф Бајден одлучио је да се Украјини испоруче оперативно-тактички ракетни системи "ATACMS" са касетном муницијом, пише британски "Фајненшел тајмс" позивајући се на неименоване званичнике.
"Вашингтон ће послати Украјини верзију ракета са касетном муницијом а не једном бојевом главом", наводи се у чланку.
Подсетимо, "ATACMS" је оперативно-тактичка балистичка ракета коју производи компанија "Локид Мартин". Она може бити лансирана из вишецевног бацача ракета, укључујући систем "М142 хајмарс".
Према наводима саговорника, Кијеву ће ускоро бити послата мала партија ракета, а америчке власти су се на то одлучиле и пре него што је украјински председник дошао у САД али нису хтела да то и открију.
12:36 23.09.2023
Лансирање крстареће ракете Калибар - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
РУСИЈА
Руска војска уништила део залиха крстарећих ракета и муниције са осиромашеним уранијумом
12:13 23.09.2023
Положаји украјинске војске били су мете напада тешких руских бацача граната Солнцепек на доњецком правцу, изјавио је за Спутњик портпарол групе „Југ“ Георгиј Минесашвили.
Према његовим речима, ПВО системи су уништили седам украјинских дронова у областима Берестово и Отрадовка у ДНР.
11:01 23.09.2023
Оружане снаге Украјине доживеле су неуспех у покушају да напредују у подручју Урожајног на јужнодоњецком правцу, у Доњецкој Народној Републици, саопштио је саветник вршиоца дужности начелника региона Јан Гагин.
„Офанзива оружане снаге Украјине доживела је неуспех код Урожајног. Упркос више покушаја и тестирања тактика – нису имали успеха. Неколико недеља су гађали наше положаје артиљеријом, покушали су да зађу на наше положаје, гађали нас свим могућим средствима – све то се показало неуспешним. На крају, већи део јуришне групе противника је био уништен, док су се остали брзо разбежали“, рекао је он.
Према речима Гагина, Оружане снаге Украјине су неколико пута формирале резерву у овом делу фронта, опремајући их оклопном техником и артиљеријом. Губици украјинских јединица достигли су неколико стотина људи.
09:33 23.09.2023
09:33 23.09.2023
08:07 23.09.2023
У Севастопољском заливу обустављен је превоз путника, саопштиле су градске власти.
Губернатор града Михаил Развожајев рекао је да су, према прелиминарним информацијама, у Севастопољу дејствовали системи ПВО и да су фрагменти ракете пали у подручју пристаништа Сухарнаја Балка.
Све службе су изашле на лице места.
07:24 23.09.2023
Заменик британског министра спољних послова Тарик Ахмад није потврдио за Спутњик да је Кијев напао Севастопољ британским пројектилима Сторм Шедов.
"Као и свака суверена држава, Украјина има право на самоодбрану. И Велика Британија подржава суверену Украјину", рекао је он након захтева да прокоментарише информацију да је Сторм Шедов погодила Севастопољ.
Међутим, Ахмад није одговорио на захтев да потврди да ли је ова врста пројектила коришћена.
07:13 23.09.2023
Током ноћи, руске ракете погодиле су стратешке објекте у Запорошкој и Дњепропетровској области.
За сада нема коментара локалних власти.
Експлозије су одјекнуле и у Одеси.
07:11 23.09.2023
Руска авијација уништила је два складишта муниције Оружаних снага Украјине на јужнодоњецком правцу, саопштио је портпарол групе исток Олег Чехов.
„У ваздушном напду погођени су положаји и техника Оружаних снага Украјине у подручју Новодоњецка, Урожајног и Пријутног, уништена су два складишта муниције у Јелисаветовки и Константиновки“, рекао је Чехов.
Он је појаснио да су и у подручју Просковјевке и Константиновке уништене привремене базе 79. ваздушно-јуришне и 72. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине.
Поред тога, током контрабатеријске борбе уништене су минобацачке посаде у рејонима Старомајорска, Угљедара и Владимировке.
"На правцу јужног Доњецка, јединице групе исток, уз подршку артиљерије, осујетиле су покушај ротације јединица Оружаних снага Украјине северно од Новодоњецка. Уништена су аутомобилска возила у којима су се налазили екстремисти", додао је Чехов.
07:07 23.09.2023
Украјинске власти нису разматрале планове у случају смањења америчке помоћи, изјавио је секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов у интервјуу америчкој телевизијској компанији Пи-Би- Ес.

„Не могу рећи да водимо неке посебне дискусије о некаквом плану Б. Немамо жељу да се упуштамо у било какве апстрактне дискусије“, рекао је он, одговарајући на питање шта ће урадити Украјина ако САД смање помоћ.

Секретар СНБО изразио је забринутост што Запад није постигао консензус о будућности Украјине.
„Говоре о помоћи, а не о победи“, рекао је Данилов.
Раније је украјински лидер Владимир Зеленски рекао на састанку са америчким сенаторима током посете Вашингтону да ће Украјина претрпети пораз ако не добије нову помоћ од САД.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала