- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички председнички кандидат против ступања Украјине у НАТО

© AP Photo / Bryon HoulgraveРепубликански председнички кандидат, гувернер Флориде Рон Десантис
Републикански председнички кандидат, гувернер Флориде Рон Десантис - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
Пратите нас
Амерички председнички кандидат и гувернер Флориде Рон Десантис успротивио се уласку Украјине у НАТО, рекавши да чланство Кијева у блоку није у интересу Вашингтона.
„Не мислим да је чланство (Украјине) у НАТО-у у нашем интересу... То би нам само додало још обавеза. Ако добијемо више обавеза, какве користи ћемо добити заузврат?“, рекао је Десантис у подкасту радио-водитеља Глена Бека.
Он је додао да Сједињене Америчке Државе не би требало да дају Украјини одрешене руке, осим ако Кијев не искористи могућност да оконча сукоб.
Крајем септембра 2022. године, Зеленски је објавио да је Украјина поднела захтев за улазак у НАТО по убрзаној процедури. На самиту у Литванији ове године, земље блока одобриле су вишегодишњи пакет подршке Украјини, који се састоји од три тачке: план помоћи за постизање компатибилности украјинских оружаних снага са стандардима НАТО-а, стварање Савета Украјина-НАТО и потврда права Кијева да приступи Алијанси без претходног спровођења акционог плана за постизање чланства. Истовремено, није наведен временски оквир за улазак Украјине у блок, на чему је Кијев инсистирао, нити су наведени услови који се морају испунити да би се добио званичан позив.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала