- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши шеф Европске комисије: Чланство Украјине у ЕУ изазваће несугласице

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и ЕУ у Кијеву
Заставе Украјине и ЕУ у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
Пратите нас
Пријем Украјине у ЕУ захтеваће радикалне реформе од уније, што ће изазвати несугласице међу земљама-чланицама, изјавио је за „Фајненшел тајмс“ бивши шеф Европске комисије Жозе Мануел Барозо.
„У потпуности подржавам захтев Кијева за чланство. Међутим, расправе о фундаменталним променама у институционалној равнотежи могле би да изазову велика неслагања у Европској унији“, приметио је он.
Барозо је нагласио да ће приступање нових чланица, као што су Украјина и Молдавија, довести до проблема у доношењу многих одлука које се тичу спољне политике или буџета. Према његовом мишљењу, управо о овим питањима је неопходна једногласност.
Председник Украјине Владимир Зеленски је 28. фебруара прошле године потписао захтев за улазак Украјине у Европску унију. Шефови држава и влада Европске уније су на самиту у Бриселу 23. јуна 2022. одобрили давање Украјини и Молдавији статуса кандидата за чланство у савезу. Да би започеле преговоре, земље треба да испуне низ услова, укључујући реформе и јачање борбе против корупције.
Показивање прстом на текст споразума - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
РУСИЈА
Лавров: Нацисти преко реда у ЕУ, а Србија и Турска да чекају деценијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала