- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пет мистериознијих догађаја о нестанку људи и читавих армија

CC0 / pixabay / Тајна
Тајна - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
Пратите нас
Приче о нестанку људи, бродовима, авионима врло су популарне међу људима. Међу најинтересантнијим су оне о несталим бродовима са руским морнарима код обала Америке и прича о нестанку 50 хиљада персијских војника.

У пустињи нестало 50 хиљада војника

Камбис II је био персијски цар из династије Ахеменида који је 524. године пре нове ере послао 50 хиљада војника у оазу Сива, која се налази на западу Египта, како би уплашио бога Амона. Међутим, ова војска је нестала без трага у пустињи. Према речима локалних становника, војску је прекрила пешчана олуја.
Велика олуја је задесила и америчко-британску војску током инвазије на Ирак 2003. године. Прашина је покрила сву технику, продрла у њихову одећу и залепила се за оружје. Међутим, невреме је само одложило напад.
Историчари не верују да је персијска војска нестала због пешчане олује, без обзира што је о томе говорио старогрчки аутор Херодот. Војску су тражили и археолози у 20. веку, а неки је и даље траже.
Савремени историчар Олаф Капер са холандског Универзитета анализирао је историјске записе и археолошке споменике, након чега је дошао до закључка да је смрт војске у пешчаној олуји ─ мистификација. Сматра се да их је уништила војска фараона Петубаса III.

Тајне масона однете у гроб

Американац Вилијам Морган, који је живео у 18. веку, био је зидар из Вирџиније. Причао је да је служио војску као капетан током рата са Великом Британијом 1812. године, али за то нема доказа.
Морган је постао познат по својој повезаности са масонеријом. Прикључио се њујоршкој ложи „Краљевски лук“ 1825. године, али је приликом покушаја да се придружи другим масонским организацијама одбијен. Увређен због тога, обећао је да ће објавити књигу у којој ће разоткрити масонске ложе и открити детаље њиховог унутрашњег уређења.
Међутим, покушали су да запале књигу, да га оптуже за неплаћање дугова, крађу и неколико пута је био хапшен. Група људи му је помогла да побегне из затвора и нико га више није видео.
Појавиле су се гласине да га је неко видео и да му је наводно понуђено 500 долара да ћути. Међутим, сви су прихватили чињеницу да су га бацили у реку Нијагару.
Као резултат тога, Ели Брус шериф округа Нијагара и масона је изгубио посао и суђено му је због учешћа у киднаповању. Провео је 28 месеци у затвору, иако нису могли да пронађу никакве доказе. То је довело до појаве моћног антимасонског покрета у САД.

Нестао брод са руским морнарима у Америци

Поред обала Северне Америке је 1741. године, код данашње Аљаске, допловио истраживачки брод „Свети Павле“ чија је посада требало да пронађе драгоцене метале. Због магле је морао да остане на путу дуже, све је мање било залиха и брод је у једном тренутку нестао иза стена. Послат је спасилачки чамац са пет војника, али нису добили ниједан сигнал са брода.
Према једној верзији, морнари су погинули. Међутим, невероватно је да су и једни и други морнари на истом месту нестали. Према другој верзији, напали су их Индијанци.

Интриге после повратка

Међутим, нису сви догађаји о нестанцима остали неистражени. Средином 20. века живео је познати француски правник и левичарски активиста Жак Вержес који је ратовао у Северној Африци током Другог светског рата. После рата се бавио антиколонијалном борбом и био адвокат многим терористима и атентаторима, укључујући и СС официра Клауса Барбија. Вержес је мрзео западни свет и подржавао све побуњенике, од Алжира до Палестине и Камбоџе.
Нестао је 24. фебруара 1970. године. Последњи пут је виђен на антиколонијалном митингу у Паризу. С обзиром на број политичких непријатеља многи су претпоставили да је убијен. Међутим, 1978. године поново се појавио и није рекао где је био десет година. Неки су сматрали да је живео у Швајцарској.
Тек је 2007. године објављено да је био међу борцима ултралевог Народног фронта за ослобођење Палестине.

Неуспешно искуство са ЛСД-ом

Догађај са шкотском певачицом Шелаг Мекдоналд је био једноставнији. Крајем 1960-их је била успешна фолк-рок певачица, али је 1971. године нестала. Тек 2005. године је признала да је током снимања трећег албума пробала ЛСД и почела да халуцинира и да има нападе параноје. Живела је са породицом и тек је 2010. године поново почела да се бави музиком.
Камење, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Загонетне мале камене кугле 5.000 година старости збуњују археологе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала