Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Косовска полиција - Sputnik Србија

Наоружане особе напустиле манастир Бањска, специјалци остали на северу КиМ /видео/

Пратите нас
Епархија-рашко призренска саопштила је вечерас да су наоружане особе које су данас провалиле у манастир Бањска напустиле га и да је мирно, али да је тзв. косовска полиција и даље присутна.
Полиција у Приштини је вечерас саопштила да је полиција преузела контролу и да је шест особа ухапшено.
Дописник Спутњика Теодор Анастасијевић јавља да је након данашњих дешавања ситуација на северу покрајине мирна, али изузетно напета. Због великог страха људи готово да нема на улицама.
Специјалци тзв. косовске полиције су на свим раскрсницама на северу, а административни прелази су и даље блокирани. Грађани су узнемирени и уплашени да ће се у данима који следе наставити репресија полиције као и да ће понашање полицајаца бити бруталније.
Ноћас је у селу Бањска на северу покрајине један полицајац убијен, а други рањен у нападу на јединицу тзв. косовске полиције саопштила је дирекција полиције у Приштини.
Полиција је данас саопштила да су три нападача убијена у размени ватре када је лакше рањен још један полицајац.
"Приликом обављања полицијских послова, у 02.34 у Северној Митровици, јединица за брзу интервенцију граничне полиције приметила је да су на улазу у село Бањска два тешка камиона (без регистарских ознака) постављена на мост, те је улаз моста био блокиран", саопштила је полиција.
Три јединице су, додаје полиција, кренуле у правцу локације.
"Чим су стигле на место блокаде, наишле су на отпор, где је са неких положаја пуцано из различитог арсенала ватреног оружја, укључујући ручне бомбе и пиштоље, при чему су упуцана два полицајца", наводи се у саопштењу.
Јединице полиције, како тврде, реаговале су у самоодбрани и успеле су да одбију почетни напад како би створиле услове за пружање помоћи и повлачење погођених колега.
"Повређени полицајци су извучени са локације и превезени у Регионалну болницу у Јужној Митровици, где је лекар констатовао смрт једног, док је други повређен", наводи се у саопштењу.
На терену су активиране све релевантне полицијске јединице по профилима, које су с времена на време нападнуте ватреним оружјем са различитих положаја, од организованих и наоружаних група, наводи се у саопштењу.
“Полиција Косова, у сарадњи и координацији са надлежним институцијама и правосудним органима, предузима радње у циљу одржавања реда и јавне безбедности, као и извођења пред органима правде извршилаца напада на полицијске службенике“, саопштила је полиција.
И премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти саопштио је на друштвеним мрежама да је јутрос око три часа убијен један косовски полицајац, и да су нападачи били тешко наоружани професионалци.
Анкета
Страхујете ли од већих немира на Косову и Метохији?
Садржај
12:00 24.09.2023
 - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
СРБИЈА
Наоружани, маскирани људи упали блиндираним возилом у манастир Бањска, чују се пуцњи /фото/
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:38 24.09.2023
Тужилаштво у Приштини: Ухапшени нападачи осумњичени и за тероризам
Такозвано специјално тужилаштво Косова саопштило је да је шест особа приведено због напада на тзв. косовску полицију; они су у осумњичени за више кривичних дела након напада у селу Бањска, а један од њих и за тероризам.
„У питању је напад на уставни поредак Косова, припремање терористичких аката или кривичних дела против уставног поретка и безбедности Косова, поседовање, контрола или неовлашћено држање оружја“, навело је тужилаштво дела су за која се сумњиче ухапшени.
Такође, из тужилаштва је саопштено да су у данашњој акцији заплењена возила са значајном количином оружја, пренео је Танјуг.
Приведенима је одређено задржавање до 48 сати, саопштило је тужилаштво, а преноси Коха.
Председница тзв. Косова Вјоса Османи донела је одлуку да понедељак 25. септембар буде проглашен даном жалости у знак поштовања према полицајцу Африму Буњакуу, који је данас изгубио живот.
21:59 24.09.2023
Тзв. косовска полиција: Ухапшен и други нападач на полицију, ситуација и даље напета
Такозвана косовска полиција саопштила је вечерас да су надлежне полицијске јединице ухапсиле и другог нападача, који је такође био у војној униформи и наоружан пушкама и муницијом.
„До сада су, према информацијама са терена, убијена три нападача, ухапшена су два нападача и четворица осумњичених који су затечени у недозвољеном поседу радио комуникација, а за које се сумња да су повезани са терористичком групом“, наводи се у саопштењу на Фејсбук*страници тзв. косовске полиције.
Додаје се да је у касним сатима интензитет напада на полицијске службенике смањен, али да је безбедносна ситуација и даље напета.
Током контроле на појединим локацијама, стамбеним зградама и возилима које је, како наводи тзв. косовска полиција, „терористичка група користила за блокаду путева, укључујући и возила која су се налазила око манастира у Бањској“, пронађени су пуни арсенала оружја.
Према првим информацијама, реч је о стотинама комада наоружања различитих типова и калибара, униформи и логистичке опреме, укључујући и војно наоружање тешког калибра попут граната, топова, митраљеза, калашњикова итд.
Тзв. косовска полиција под руководством тужиоца Специјалног тужилаштва привремених приштинских институција, у координацији са Еулексом и Кфором, ушла је у пратеће објекте манастира Бањска, ради обављања службених дужности, истиче се у саопштењу, пренео је Танјуг.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке
Тзв. косовска полиција - Sputnik Србија
21:17 24.09.2023
На северу Косова и Метохије мирно, али напето
Дописник Спутњика Теодор Анастастијевић јавља да је након данашњих дешавања ситуација на северу покрајине мирна, али изузетно напета. Због великог страха људи готово да нема на улицама.
Продавнице раде, али је промет мали јер грађани излазе у трговину само ако морају. Специјалци тзв. косовске полиције су на свим раскрсницама на северу, а административни прелази су и даље блокирани.
Грађани су узнемирени и уплашени да ће се у данима који следе наставити репресија полиције као и да ће понашање полицајаца бити бруталније.
Косовска полиција - Sputnik Србија
19:39 24.09.2023
Свечља: Полиција преузела контролу, ухапшено шест нападача
Министар унутрашњих послова привремених институција у Приштини Џељаљ Свечља обишао је вечерас село Бањска и саопштио да је полиција преузела контролу након напада у којем је убијен један, а повређена двојица тзв. косовских полицајаца.
Он је, у изјави новинарима, преноси Кљан телевизија, рекао да је ухапшено шест особа, од којих су две повређене, пренео је „Косово онлајн“.
„Обишли смо место догађаја, где су нешто после три сата ујутру наоружане групе напале нашу полицијску патролу и убили нашег наредника Африма Буњакуа“, рекао је Свечља.
Истакао је да је реакција полицајаца била брза и професионална, и да је за релативно кратко време цела територија напада стављена под контролу.
„Овом приликом имамо и шест ухапшених, од којих су двојица повређена у униформама и четири са радио-везом, а најмање три убијена нападача за које је у току поступак идентификације“, објаснио је он.
Истакао је да је полиција открила велику количину тешког експлозивног пешадијског наоружања, логистике, хране и опреме за барикаде за већи број људи.
19:35 24.09.2023
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
СРБИЈА
Борељ разговарао са Вучићем и Куртијем
19:19 24.09.2023
Наоружане особе напустиле манастир Бањска
Епархија рашко-призренска саопштила је вечерас да је ситуација у манастиру Бањска тренутно мирна, иако се још осећа страх због данашњих дешавања како у околини, тако и у самој порти манастира.
Истиче се да су наоружана лица, која су данас провалила капију, напустила манастир, а да је примећено присуство тзв. косовске полиције испред улазне капије и у дворишту манастира.
У конаку манастира се још налази игуман са братијом, као и група поклоника из Новог Сада, међу којима је и двоје малолетне деце.
Према информацијама из управе манастира, за сада сви добро, врше се редовна богослужења у капели конака, у нади да ће се ова драма што пре окончати, пренео је „Косово онлајн“.
18:52 24.09.2023
Поклоници из Новог Сада провешће ноћ у манастиру Бањска, сутра могу кући
У манастиру Бањска, који је под полицијским опсадом, налази се група поклоника из Новог Сада, са свештеником, игуманом Данилом и братијом манастира, потврђено је у саопштењу епархије Рашко-призренске.
Поклоници су се, како преноси „Косово онлајн“, након ноћашње и јутрошње пуцњаве закључали у манастирским просторијама. И храм манастира је закључан.
Они су потврдили да се и даље чују пуцњи и повремено лупање на врата конака.
Још једну ноћ провешће у манастиру, а сутра ће их, како им је најављено, легитимисати и отпратити до административног прелаза одакле ће отпутовати кући.
18:32 24.09.2023
Маскирани нападачи у Бањској - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
СРБИЈА
Рођак убијеног полицајца поручио Куртију: Укључите се у дијалог, не шаљите полицију на север
16:44 24.09.2023
Немачка: Осуђујемо напад на полицију, Сарацин данас стиже на КиМ
Немачко министарство спољних послова осудило је данас напад на тзв. косовску полицију, додавши да ће специјални изасланик за Западни Балкан Мануел Сарацин данас допутовати на Косово и Метохију.
„Илегалне наоружане групе морају да престану са угрожавањем живота“, наводи се у објави немачког министарства на друштвеној мрежи Икс.
Додаје се да починиоци морају да одговарају.
„Наше мисли су са породицом убијеног полицајца и тешко повређенима“, навели су из немачког министарства спољних послова.
16:40 24.09.2023
Европски комесар за проширење осудио насиље
Европски комесар за проширење Оливер Вархељи осудио је напад на тзв. косовску полицију и поручио да се „насиље мора прекинути одмах“.
„Шаљем најдубље саучешће породици косовског полицајца који је преминуо јутрос и желим брз опоравак повређенима. Подржавамо рад Еулекса и Кфора на терену док позивамо на потпуну истрагу“, написао је Вархељи на друштвеној мрежи „Икс“.
15:39 24.09.2023
Амбасадори Квинте стигли на састанак са Куртијем
Амбасадори држава Квинте стигли су данас у зграду тзв. приштинске владе где имају састанак са премијером привремених институција Аљбином Куртијем.
Састанку присуствују амбасадори САД, Велике Британије, Француске и Италије.
15:31 24.09.2023
Тзв. косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
СРБИЈА
Тзв. косовска полиција: Убијена три нападача, пет особа ухапшено
15:04 24.09.2023
Тзв. косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
СРБИЈА
Тзв. косовска полиција: Убијена три нападача, пет особа ухапшено
14:37 24.09.2023
Кфор - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
СРБИЈА
КФОР: Спремни смо да реагујемо ако буде потребе, пратимо ситуацију у Бањској
13:53 24.09.2023
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак осудио је данас напад на косовску полицију, поручивши да сви треба да се врате дијалогу. Он је додао да је насиље у било ком облику неприхватљиво и да починиоци морају да буду изведени пред лице правде.
13:43 24.09.2023
Амбасадори Француске и Италије у Приштини Оливије Геро и Антонедло Де Рију, као и шеф мисије ОЕБС-а у Приштини Мајкл Девенпорт, осудили су данас напад на косовску полицију и изразили саучешће породици убијеног полицајца.
13:41 24.09.2023
Борељ о ситуацији у Бањској
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност изјавио је данас да је „потребно утврдити све чињенице о нападу на улазу у село Бањска у општини Лепосавић“, као и да се „одговорни за то морају извести пред лице правде“.
Он је истовремено најоштрије осудио, како је рекао, „гнусан напад наоружане банде на припаднике косовске полиције у Бањској на северу Косова, у којем је један полицајац погинуо, а два су повређена“.
„Још више невиних живота угрожено је у непријатељствима која трају у околини манастира Бањска. Ови напади морају одмах да престану“, рекао је Борељ.
Борељ је истакао да је Еулекс на терену и да је у блиском је контакту с властима и КФОР-ом.
„ЕУ и њене чланице опет позивају све актере да раде на деескалацији ситуације на северу Косова“, рекао је Борељ.
13:18 24.09.2023
Председник Србије Александар Вучић. - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
СРБИЈА
Вучић се у 20 часова обраћа јавности
13:09 24.09.2023
Еди Рама позвао на дијалог и организовање „мировне конференције“
Премијер Албаније Еди Рама - Sputnik Србија
Премијер Албаније Еди Рама рекао је да је „погибија косовског полицајца звоно за узбуну“ и да „међународна заједница мора да врати Косово и Србију дијалогу о нормализацији“, Рама је позвао на сазивање „мировне конференције под надзором и уз гаранције ЕУ и САД“ уз „истовремено предузимање свих ванредних мера са Кфором, како би се спречила даља ескалација ситуације“
12:42 24.09.2023
Припадници тзв. косовске полиције са дугим цевима у свим општинама на северу КиМ
У свим местима и општинама на северу Косова и Метохије, на улазу и излазу, распоређен је најмање по један џип и по четири припадника тзв. косовске полиције. Они не заустављају возила која пролазе, већ само стоје са дугим цевима на готовс испред својих возила, јавио је дописник Спутњика Теодор Анастасијевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала