- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Премијера новог артиљеријског система: Шта ће бити приказано на Сајму наоружања „Партнер 2023“

© Фото : Спутњику уступило Министарство одбране Републике СрбијеХаубица "нора"
Хаубица нора - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
Пратите нас
Једанаести Међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2023“ почиње сутра и до 28. септембра у халама 1, 4 и 2А, као и на отвореном простору Београдског сајма, биће изложени адути српске наменске индустрије, али и других земаља. Генерал Славко Ракић каже да ће по први пут јавност имати прилику да види нови артиљеријски систем.
Током четири сајамска дана, у Београду ће се представити више од 150 домаћих и иностраних произвођача.
Генерал Славко Ракић из Министарства одбране истиче да ће, према досадашњим подацима, овогодишњи сајам бити рекордан по више параметара.
„Више од 7.000 посетилаца и излагача до сада је пријавило свој долазак, 154 компаније, што домаћих, што страних. Страних је из 18 земаља. Tакође, 30 страних званичних делегација, од којих је већи број чак и на министарском нивоу. Тако да ће овај сајам по свим тим параметрима бити много већи него што су били у претходном периоду, као и по броју новитета“, истиче Ракић.
Каже да ће новитет на сајму бити углавном из области противавионских система, противдронских система, беспилотних летелица и беспосадних платформи.
„Биће ту више врста нових типова убојних средстава, почевши од артиљеријских ракета земља-земља, затим ПВО ракета земља-ваздух и ваздухопловних ракета ваздух-земља“, наводи Ракић.
Наглашава да ће по први пут јавност имати прилику да види нови артиљеријски систем нове генерације, од којег се очекује да ће додатно унапредити способности Војске Србије и бити у наредном периоду један од битних адута на страном тржишту.

Премијера новог капиталног артиљеријског борбеног средства

Помоћник директора „Југоимпорт СДПР-а“ Александар Лијаковић најављује да ће то предузеће приказати своје производе из развоја и производње и да ће сутра бити премијера новог капиталног артиљеријског борбеног средства.
„Употребили смо 2015. године израз да смо развојем артиљерије ушли у ред глобалних играча. Можда је тај термин звучао у том моменту претенциозно, међутим свих ових година имамо континуалан развој управо артиљерије, којим смо успели да дођемо на ниво да будемо раме уз раме са светским силама и то прикажемо на сваком кораку“, истиче Лијаковић.
Каже да имају неколико великих уговора који се припремају у тој области и да ће приказ система јако да допринесе укупној ефикасности.
Лијаковић истиче да приказују и друге системе класичне и ракетне артиљерије, као што је систем „тамнава“, али и низ средстава из области оклопних возила - пре свега возила „милош 1“, „милош 2“, „лазар 3“ и „лазански“.
„'Милош 2' је ново возило које смо развили, које употпуњује фамилију возила 'милош' у смислу да је чини још моћнијом, још квалитетнијом, још више употребљивом на војном пољу. Надамо се уласку у нашу војску“, наглашава Лијаковић.
Каже да су ту, наравно, и средства из области ракетних система, дронови, средства из противдронске борбе...
„Приказујемо један широк дијапазон средстава који је обухватио средства које су већ дуже у производњи за нашу војску и за потребе извоза, али и развој који напредује. Оно што је јако важно напоменути, то је да развој траје непрекидно, континуално. Улажемо значајна средства у развој“, наглашава Лијаковић.
Четвртог дана сајам ће бити отворен и за грађане, а сви који планирају да дођу треба претходно да изврше онлајн пријаву, након чега ће добити одобрење и даља упутства, преноси РТС.
10. Сајам наоружања и војне опреме Партнер - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
На сајму наоружања Партнер 26 нових система, стиже и први транспортни авион Ц295
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала