https://sputnikportal.rs/20230924/proteinski-sejkovi-za-sportiste--od-surutke-1161408375.html
Протеински шејкови за спортисте – од сурутке
Протеински шејкови за спортисте – од сурутке
Sputnik Србија
Научници са Севернокавкаског федералног универзитета су предложили побољшани метод за прављење протеинских шејкова са високим садржајем лако сварљивих... 24.09.2023, Sputnik Србија
2023-09-24T18:23+0200
2023-09-24T18:23+0200
2023-09-24T18:23+0200
наука и технологија
наука и технологија
русија
друштво
русија – друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/09/13/1161408941_0:301:640:661_1920x0_80_0_0_1cd223bfe6738522688b3fc790e7f6b5.jpg
Према њиховим речима, мултифункционална компонента у напитку ће утицати не само на раст мишићне масе, већ и повећати издржљивост и спортске перформансе. Резултати ове студије објављени су у часопису Modern science and innovations.Сурутка је нуспроизвод производње свежег сира од крављег млека. Главна вредност сурутке је висок садржај протеина. Протеини сурутке садрже есенцијалне аминокиселине: лизин, триптофан, метионин и треонин. Иако су неопходне, тело их не синтетише, а могу се добити само храном.Стручњаци скрећу пажњу на то да су есенцијалне аминокиселине укључене у формирање неуротрансмитера у централном нервном систему и производњу једињења важних за метаболизам. Оне су такође основа за стварање протеина - главног грађевинског материјала тела, укључујући и производњу мишићног протеина, који промовише раст мишићних влакана.Шејк од суруткеКонзумирање производа на бази сурутке подстиче повећање мишићне масе и убрзава опоравак мишића након тренинга. Баш због овога, ови производи су веома тражени међу спортистима и људима који воде активан начин живота, објаснили су истраживачи.„Главна фаза припреме шејка од сурутке представља прелиминарну делимичну разградњу компоненти сурутке, ради што ефикасније апсорпције компоненти производа. Овај процес, звани хидролиза, може се извести хемијским путем или помоћу протеинских молекула који се називају ензими."Предност биолошке дигестије ензимима је у томе што не захтева одржавање високих температура у лабораторијама, јер су многи ензими најефикаснији у условима блиским температури људског тела, напоменула је Абакумова.Научници су доказали да је за бољу сварљивост протеинских компоненти неопходно третирати сурутку ензимима. Према њиховим речима, током студије су успели да одаберу оптималне услове хидролизе и развију нови рецепт за напитак спортске исхране.Повећава издржљивост и резултате"Употреба сурутке након ензимске хидролизе за добијање мултифункционалног спортског напитка омогућиће регулисање метаболизма протеина у телу спортиста. Употреба функционалне компоненте обезбеђује не само додатно повећање мишићне масе, већ и повећање издржљивости и перформанси“, рекла је Абакумова.Она је додала да су као функционалну компоненту предложили креатин монохидрат. Многи спортисти широм света користе га за повећање издржљивости током интензивног тренинга и одржавања мишићне масе током припрема за такмичења. Креатин улази у људски организам са месом, рибом и другим производима животињског порекла, али током јаке физичке активности његова равнотежа мора се додатно допунити, напомиње стручњак.Истраживачи Севернокавкаског федералног универзитета предложили су додавање креатин монохидрата, као и глукозно-фруктозног сирупа у ферментисано млечно пиће које садржи 5 врста лактобацила да би се побољшале карактеристике укуса.„Развијена технологија за производњу спортског напитка узима у обзир стварање ферментисане базе сурутке, оптималну количину креатин монохидрата да би пиће имало функционална својства, а глукозно-фруктозни сируп и ароматични додаци даће функционалном напитку пријатан изглед, слаткоћу и воћну арому“, закључила је Абакумова.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/09/13/1161408941_0:241:640:721_1920x0_80_0_0_cadeb00fba3b920724d26169bd80a0b7.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука и технологија, русија, друштво, русија – друштво
наука и технологија, русија, друштво, русија – друштво
Протеински шејкови за спортисте – од сурутке
Научници са Севернокавкаског федералног универзитета су предложили побољшани метод за прављење протеинских шејкова са високим садржајем лако сварљивих протеина.
Према њиховим речима, мултифункционална компонента у напитку ће утицати не само на раст мишићне масе, већ и повећати издржљивост и спортске перформансе. Резултати ове студије објављени су у часопису
Modern science and innovations.
Сурутка је нуспроизвод производње свежег сира од крављег млека. Главна вредност сурутке је висок садржај протеина. Протеини сурутке садрже есенцијалне аминокиселине: лизин, триптофан, метионин и треонин. Иако су неопходне, тело их не синтетише, а могу се добити само храном.
Стручњаци скрећу пажњу на то да су есенцијалне аминокиселине укључене у формирање неуротрансмитера у централном нервном систему и производњу једињења важних за метаболизам. Оне су такође основа за стварање протеина - главног грађевинског материјала тела, укључујући и производњу мишићног протеина, који промовише раст мишићних влакана.
Конзумирање производа на бази сурутке подстиче повећање мишићне масе и убрзава опоравак мишића након тренинга. Баш због овога, ови производи су веома тражени међу спортистима и људима који воде активан начин живота, објаснили су истраживачи.
„Сурутка је обећавајућа сировина за производњу спортске исхране не само због свог састава, већ и због ниске цене и доступности“, рекла је Елена Абакумова, коаутор публикације, ванредни професор Катедре за примењену биотехнологију на Прехрамбено-биотехнолошком факултету Севернокавкаског савезног универзитета.
„Главна фаза припреме шејка од сурутке представља прелиминарну делимичну разградњу компоненти сурутке, ради што ефикасније апсорпције компоненти производа. Овај процес, звани хидролиза, може се извести хемијским путем или помоћу протеинских молекула који се називају ензими."
Предност биолошке дигестије ензимима је у томе што не захтева одржавање високих температура у лабораторијама, јер су многи ензими најефикаснији у условима блиским температури људског тела, напоменула је Абакумова.
Научници су доказали да је за бољу сварљивост протеинских компоненти неопходно третирати сурутку ензимима. Према њиховим речима, током студије су успели да одаберу оптималне услове хидролизе и развију нови рецепт за напитак спортске исхране.
Повећава издржљивост и резултате
"Употреба сурутке након ензимске хидролизе за добијање мултифункционалног спортског напитка омогућиће регулисање метаболизма протеина у телу спортиста. Употреба функционалне компоненте обезбеђује не само додатно повећање мишићне масе, већ и повећање издржљивости и перформанси“, рекла је Абакумова.
Она је додала да су као функционалну компоненту предложили креатин монохидрат. Многи спортисти широм света користе га за повећање издржљивости током интензивног тренинга и одржавања мишићне масе током припрема за такмичења. Креатин улази у људски организам са месом, рибом и другим производима животињског порекла, али током јаке физичке активности његова равнотежа мора се додатно допунити, напомиње стручњак.
Истраживачи Севернокавкаског федералног универзитета предложили су додавање креатин монохидрата, као и глукозно-фруктозног сирупа у ферментисано млечно пиће које садржи 5 врста лактобацила да би се побољшале карактеристике укуса.
„Развијена технологија за производњу спортског напитка узима у обзир стварање ферментисане базе сурутке, оптималну количину креатин монохидрата да би пиће имало функционална својства, а глукозно-фруктозни сируп и ароматични додаци даће функционалном напитку пријатан изглед, слаткоћу и воћну арому“, закључила је Абакумова.