- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Весић у Кини потписао споразум о међусобном признавању овлашћења помораца

© Tanjug / ČEDOMIR MILOJEVIĆГоран Весић у Пекингу
Горан Весић у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
Пратите нас
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је данас у Пекингу билатерални споразум са Министарством саобраћаја Народне Републике Кине о међусобном признавању овлашћења помораца две земље.
„То значи да ће наши поморци моћи у потпуности слободно са нашим дипломама и нашим овлашћењима да раде на територији Народне Републике Кине, односно на бродовима који плове под заставом Кине, што се наравно односи и на кинеске поморце који могу да раде и на нашим бродовима. На тај начин смо олакшали могућност онима који су поморци да на једноставан начин имају већу могућност запошљавања“, рекао је министар након састанка са кинеским колегом.
Весић потписао споразум - билатералну обавезу о међусобном признавању овлашћења помораца са министром саобраћаја Кине Лијем Сјаопегом.
Он је додао да је то само један у низу споразума који се потписује између Кине и Србије.
„Трудимо се да у складу са политиком Србије потпуно омогућимо слободу кретања људи, робе и капитала, да људи са нашим дипломама могу слободно да раде у читавом свету. Такође, трудимо се да добијемо што више дозвола и за друмске превознике“, истакао је он.
Весић је захвалио у име Владе Србије Влади Кине на подршци коју дају народу Србије у борби за опстанак Косова и Метохије у оквиру Републике Србије.
Весић је додао да је разговарао са кинеским колегом и о њиховом компанијама које раде у Србији, посебно присутним у сектору инфраструктуре.

„Разговарали смо посебно о пројектима који су у току и захвалио сам на томе што компаније из Кине дају велики допринос да би се реализовала политика председника Србије Александра Вучића, а то је да кроз развој инфраструктуре и саобраћаја ми обезбедимо убрзани развој наше земље и економије. Тако да је ово био један разговор са пријатељима“, рекао је он.

Министар је додао да је договорена и једна важну ствар за Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
„У оквиру министарства имамо сарадњу са универзитетима у Србију. Ми смо министарство које има праксу да омогућава да поједини студенти добију стипендије у нашим предузећима. Договор је да кинеске компаније које раде у Србији обезбеде за студенте из Србије, преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре могућност да проводе стручну праксу на пројектима који се раде у Кини, а то су пројекти изградње брзих пруга, брана, ауто-путева“, рекао је он и додао да ће им тако искуство помоћи да постану бољи стручњаци.
Министар Весић борави у Пекингу у радној посети поводом Глобалног форума одрживог транспорта, који ће сутра по локалном времену бити отворен у девет сати. Током Форума министар Весић састаће се и са колегом из Уједињених Арапских Емирата.
Домаћин форума је Кинески међународни центар за иновације и знање о одрживом саобраћају. На Форуму се истовремено одржава и 15. Међународна изложба транспортне технологије и опреме.
Током форума биће најављено и оснивање Глобалне алијансе за иновације у одрживом транспорту. Форум ће трајати два дана и биће одржан у комбинацији онлајн и офлајн формата, а тема форума је „Одрживи транспорт: Заједнички рад на подршци глобалном развоју“, преноси Танјуг.
У краљевачком селу Адрани почела је изградња новог моста преко Мусине реке - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
ЕКОНОМИЈА
Почела изградња новог моста на Ибарској магистрали /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала