- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Део лондонске полиције предао оружје у знак протеста, позвани војни специјалци

CC BY 2.0 / Claire Myers / PRORoyal Navy Media Archive / Британски маринци током вежби у Бурнмауту
Британски маринци током вежби у Бурнмауту - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
Пратите нас
Лондонска полиција затражила је од Министарства одбране Британије да одобри учешће војних специјалаца, припадника САС у противтерористичким акцијама, будући да је део припадника специјалних полицијских јединица положило оружје у знак протеста због суђења једном њиховом колеги за убиство младића. Министарство одбране прихватило је тај захтев.
Више од 300 наоружаних припадника лондонске полиције, око 10 одсто свих под оружјем, одбило је да носи оружје, због чега је Скотланд јард поднео званичан захтев Министарству одбране за помоћ, наводе британски медији.
Због брзог ширења протеста међу полицијским специјалцима у Лондону, а британске власти страхују да би могао да се прошири у целој земљи, од мањих јединица затражено је да се њихови припадници прикључе антитерористичким снагама, а потом је затражена и помоћ војске, пишу британски медији.
Лондонска Метрополитен полиција тражила је да војници САС-а буду у приправности у случају противтерористичких акција које би полиција морала да спроведе. Војници не би патролирали улицама, већ би искључиво учествовали у специјалним акцијама полиције уколико буде потребе.
Из Метрополитен полиције и Министарства одбране потврђено је да ће војни специјалци учествовати у противтерористичким акцијама, уколико буде потребе.
Протест наоружаних полицајаца започео је због тога што је њихов колега, идентификован само као NX121 оптужен због убиства Криса Кабе (23), ненаоружаног младића, током акције у јужном Лондону прошлог септембра.
Побуњени полицајци наводе да не желе да ризикују могућу оптужницу за убиство због свог учешћа у полицијским акцијама.
Шеф Метрополитен полиције Марк Роули затражио је већу заштиту за наоружане полицајце, наводећи да се њихова употреба силе пребрзо карактерише као кривично дело. Он је додао да су наоружани полицајци у 4.000 интервенција прошле године, само два пута употребили оружје.
Суела Брејверман, државни секретар, подржала је полицајце и позвала је на преиспитивање правила због којих они могу да „заврше на суду радећи свој посао“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала