- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Историјске архиве: Због нацистичког терора, становништво Смоленска смањило се пет пута

© Sputnik / Николай ПоповСмоленск који су нацисти порушили и запалили приликом повлачења, септембар 1943. године
Смоленск који су нацисти порушили и запалили приликом повлачења, септембар 1943. године - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
Пратите нас
Становништво Смоленска се због терора нацистичких окупатора смањило пет пута, следи из извештаја војног тужилаштва објављеног у новом мултимедијалном делу сајта руског Министарства одбране који је отворен поводом 80. годишњице ослобођења овог града.
Јединице и формације Црвене армије су 25. септембра 1943. године, настављајући успешну офанзиву, прешле Дњепар у горњем току и током одлучујућег јуриша ослободиле Смоленск, поразивши најважније упориште Вермахта у московском правцу.
Према извештају заменика војног тужиоца на који се позива Министарство одбране, евакуација Немаца из града почела је месец дана пре ослобођења. Штавише, у извештају се наводи да су „5-6 дана пре уласка совјетских трупа у град Смоленск, Немци почели да уништавају све велике куће у граду експлозијама и пожарима, а преостале нетакнуте куће миниране су темпираним експлозивним направама“.
© Sputnik / Николай ПоповВјазма у Смоленскској области, коју су нацисти порушили и запалили приликом повлачења, септембар 1943. године
Вјазма у Смоленскској области, коју су нацисти порушили и запалили приликом повлачења, септембар 1943. године - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
Вјазма у Смоленскској области, коју су нацисти порушили и запалили приликом повлачења, септембар 1943. године
Заменик тужиоца такође примећује да је становништво града оружјем и под претњом одмазде отерано у позадину немачке војске. Опљачкана је имовина предузећа и установа.
„До уласка совјетских трупа у град Смоленск, у њему није остало више од 1000 мештана... Град Смоленск је потпуно уништен – у њему нема ниједне зграде која је преживела и која је тренутно погодна за живот и рад, укључујући и цркве. Саобраћајнице у граду – железница, трамваји и друго, потпуно су уништени. Уништена је електрична централа, водовод и канализација“, наводи се у извештају.
Према речима заменика војног тужиоца, после ослобођења становништво је почело да се враћа у Смоленск, а две недеље касније, до 10. октобра 1943. године, у град се вратило само око 30 хиљада људи. Поређења ради, према попису становништва из 1939. године, у Смоленску је пре рата живело 156.884 становника.
У извештају тужиоца наводи се и да су „Немци током боравка у Смоленску увели изузетно окрутан терористички режим за совјетске грађане и ратне заробљенике Црвене армије, чији је циљ било масовно истребљивање“ људи.
„Према најскромнијим прелиминарним прорачунима направљеним током истраге отварањем већег броја јама, гробова и других гробница мучених, стрељаних, обешених, задављених, умрлих од глади и мучења, закључно са 10. октобром 1943. године, број установљених жртава је од 10 до 12 хиљада људи. Има разлога да се верује да ће се у процесу даље истраге број жртава немачких злочина у граду Смоленску повећати за неколико десетина хиљада људи“, закључује се у документу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала