- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Нацистички злочини не застаревају; Захарова: Фарса која води глобалној трагедији

© Sputnik / Наталья СеливерстоваМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
Пратите нас
Кремљ је огорчен одавањем почасти бившем припаднику СС дивизије у канадском парламенту, то је аљкав однос према сећању, нацистички злочини не застаревају, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова оценила је да је поздрављање украјинског нацисте трагична фарса са глобалним последицама.
Ово је немаран однос према сећању, а оно се мора чувати кад су у питању нацисти, ма колико година да имају, ти злочини немају рок трајања. Оваква аљкавост, наравно, изазива револт, оценио је портпарол.
Песков је такође додао да су западне земље већ одгојиле млади нараштај који не познаје историју Другог светског рата, што може постати узрок нових манифестација фашизма.
Знамо да су многе западне земље, укључујући и Канаду, одгојиле млади нараштај који не зна ко је са ким ратовао и шта се дешавало током Другог светског рата. Они не знају ништа о претњи од фашизма. Због тога постоји ризик да ће се фашизам појављивати час тамо, час овамо. Тренутно видимо како он практично покушава да устане на ноге у центру Европе, у Украјини, против чега и водимо непомирљиву борбу, закључио је портпарол.

Захарова: Трагична фарса

Портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова сматра да је ситуација око поздрављања нацисте у парламенту Канаде фарса, која ће се завршити трагедијом светских размера.
Цео западни свет сада узвикује те нацистичке повике, као што знате, славећи оне хероје који су били колаборационисти, а то ће се окончати трагедијом светских размера. Сада је то фарса у којој колико јуче канадски парламент аплаудира саучеснику нациста, злочинцу. За сада је то трагична фарса, али све води глобалној катастрофи и трагедији, јер се свет игра са (украјинским лидером Владимиром) Зеленским, рекла је Захарова за ТВ Русија24.
Претходно, на седници парламента Канаде је у част посете украјинског председника Владимира Зеленског 22. септембра, између осталих, присутан био и 98-годишњи Јарослав Хунка, кога је председавајући Доњег дома парламента уз аплауз представио као „борца за независност Украјине од Руса током Другог светског рата“. Испоставило се да је Хунка бивши припадник добровољачке дивизије „Галиција“ СС трупа, у којој су били украјински националисти и која не само да се борила против Црвене армије, већ је била позната и по зверствима над Јеврејима, Пољацима, Белорусима и Словацима.
Канадски премијер Џастин Трудо рекао је да ни он ни делегација Зеленског нису упознати са позивом у парламент земље и плановима да се ода почаст украјинском СС војнику, којег је пронашао председавајући Доњег дома Ентони Рота.
Јарослав Хунка, бивши припадник СС јединице Галиција, у канадском парламенту - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
СВЕТ
Пољска тражи извињење због одавања почасти украјинском нацисти у канадском парламенту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала