- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор оптужио Запад за двоструке стандарде због ситуације са децом Донбаса

© Sputnik / Илья Наймушин / Уђи у базу фотографијаСтрадала деца Донбаса
Страдала деца Донбаса - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
Пратите нас
Амбасадор Русије у Белорусији Борис Гризлов изјавио је да се Запад води двоструким стандардима када оцењује поступке Минска и Москве пружања помоћи деци из Донбаса и у процени ситуације са одузимањем деце украјинских избеглица у Европи.
„Већ неколико месеци Запад води информациону кампању, износећи неутемељене оптужбе против Русије и Белорусије за наводну 'присилну депортацију деце из Украјине'. Та лаж је била повод за Међународни кривични суд да донесе политички мотивисане и злочиначке одлуке да изда 'налоге за хапшење' председника Руске Федерације Владимира Путина и омбудсмана за права детета Марије Лавов-Белове“, наводи се у саопштењу Гризлова које је објавила амбасада Русије у Белорусији.
Он је истакао да Русија и Белорусија раде огроман посао на спајању породица, заштити и пружању помоћи деци које су жртве акција кијевског режима. Истовремено је констатовао да „западни политичари једноставно не желе да чују истину и настављају да читају са папира унапред припремљене и непоткрепљене тезе“.
„У њиховој свести одавно су чврсто укорењени двоструки стандарди. Довољно је рећи да је својевремено Запад потпуно затворио очи на принудно одвођење деце из Донбаса на територије које контролишу Оружане снаге Украјине. Ни одузимање деце од живих родитеља, ни насилна украјинизација малолетника који говоре руски нису забринули ни Европу ни САД. Сада, када Русија евакуише децу из зоне борбених дејстава, што је потпуно у складу са међународним хуманитарним правом и Конвенцијом о правима детета, Брисел и Вашингтон то виде као 'незакониту депортацију'“, оценио је Гризлов.
Међутим, по његовим речима, западни политичари би требало да отворе очи и виде како се третирају породице украјинских избеглица у Европи.
„Одузимање деце од држављана Украјине у иностранству већ је постало системско. Летос је канцеларија комесара за људска права Врховне раде Украјине пријавила најмање 240 таквих случајева. Постоје извештаји о око 80 инцидената у Немачкој. До августа ове године из украјинских породица у Пољској је одузето 75 деце, у Француској 11, у Италији седам. Забрињавајуће вести стижу и из других земаља ЕУ“, нагласио је Гризлов.
Како је истакао, Украјинци нису знали с чим се могу суочити на Западу – надали су се заштити и лепом животу, а у ствари су постали „таоци бирократске самовоље, па чак и жртве криминалних шема“.
Гризлов је нагласио да посебну пажњу завређује судбина деце која су се нашла у Европи без родитеља, односно у пратњи васпитача, даљих и ближих рођака, пошто у неколико земаља, попут Италије, старатељство над њима добијају локални грађани или их шаљу у специјализоване дечје установе.
Руски дипломата је упитао зашто се такви поступци не класификују као присилно задржавање малолетника у страној држави и зашто Европу не брине што су украјинска деца удаљена од куће, заборављају свој матерњи језик и лишена комуникације са породицом.
„Брисел и Вашингтон не виде брвно у свом оку и намерно настављају да искривљују чињенице и да ватрено окривљују Москву и Минск“, закључио је Гризлов.
Раније је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да је је генерални секретар УН Антонио Гутереш на седници Савета безбедности о Украјини изнео читав низ неистинитих тврдњи о дешавањима у Украјини, између осталог и на тему деце. Он је замолио Гутереша да објасни на основу којих чињеница је говорио о „крађи“ деце у Украјини. Лавров је поручио да је Русија давно објавила презимена деце која су премештена на безбедно након почетка специјалне војне операције, те да родитељи и рођаци могу доћи по њих.
Погледајте ново издање емисије „Мој поглед на Русију“:
Дан сећања на погинулу децу у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
РУСИЈА
СТОП убиству деце у Донбасу: Лавров предао Гутерешу поруку девојчице из Луганска
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала