Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српска листа: Бар двојица Срба убијени пошто су се предали, тражићемо истрагу

© AP Photo / Visar KryeziuТзв. косовски полицајци у селу Бањска
Тзв. косовски полицајци у селу Бањска - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
Пратите нас
Српска листа изразила је данас, у име читавог српског народа са Косова, најдубље саучешће породицама погинулих Срба и косовског полицајца Албанца у јучерашњем трагичном догађају у селу Бањска и најављује да ће тражити истрагу јер је бар двојица Срба хладнокрвно убијено после предаје.
Из Српске листе поручују да ће тражити истрагу због убиства бар двојице Срба који су, како истичу, хладнокрвно убијени, иако су се предали.
"Питамо међународну заједницу зашто Еулекс није учествовао у операцији, већ само Куртијева полиција? Позивамо све на мир и суздржаност, јер је потребно да се на наше улице што пре врати мир и у том смислу нам треба, најхитније, да се Кфор и Еулекс распореде на северу и спрече даљу ескалацију ситуације и политичку злоупотребу овог трагичног догађаја", наводе из Српске листе.
Напомињу и да дуже од годину дана упозоравају да режим у Приштини врши притисак на Србе и да свакога дана ескалира ситуацију и провокацијама изазива реакцију народа.
"Небројено пута смо тражили од Кфора да постави своје снаге и превентивно делује, тражили од међународне заједнице да обузда Куртија, увек позивали на мир… али узалуд. Нажалост десило се оно што је Курти прижељкивао", закључује се у саопштењу Српске листе.

Канцеларија за КиМ: Крајњи тренутак да се предузму одлучне мере

Канцеларија за Косово и Метохију изразила је најдубље саучешће породицама Срба који су страдали у јучерашњим трагичним догађајима у селу Бањска у општини Звечан, као и породици погинулог албанског полицајца.
„Из Београда су у протеклих годину дана у правцу међународне заједнице упућивана стална упозорења да свакодневно насиље и провокације Аљбина Куртија према српском народу на северу Косова и Метохије могу довести до трагедије и несагледивих последица. То се јуче нажалост и догодило. Упорно је Аљбин Курти рушио сваку могућност дијалога и нормализације односа, док није проливена крв на северу КиМ. Север Косова и Метохије био је простор мирног суживота, док тамо нису почели да вршљају Куртијеви специјалци, а Курти спроводи свој наум етничког чишћења Срба“, наводи се у саопштењу.
Канцеларија подржава захтев Српске листе да међународне мисије спроведу непристрасну истрагу о поступању тзв. косовских специјалаца током догађаја.
„Од тог тренутка Срби на северу Косова и Метохије пролазе незапамћени терор о коме нећете чути реч осуде од стране међународних представника. У српске куће од синоћ улазе специјалци Росу и пребијају цивиле, шамарају их и вређају. Током дана на северу су на више сати били приведени возач и техничар српског санитета у базу Росу на Брњаку. Разбијени су данас делови комплекса „Рајска бања“, а троје запослених је произвољно ухапшено. Такође, косовска полиција је демолирала и просторије Поште у Бањској. Јучерашњи догађај искоришћен је од стране Приштине као повод за најогољенији терор на северу Косова и Метохије, где Куртијеви специјалци током читавог дана малтретирају српске цивиле“, наводи Канцеларија.
У саопштењу се каже да је сада „крајњи тренутак“ да се предузму одлучне мере како би „дивљање албанске полиције било заустављено и на северу Косова и Метохије завладао мир“.
„Србија апелује на чиниоце у међународној заједници да хитно учине конкретне кораке како би Куртијева ратна и окупаторска политика била обуздана, а регион био поштеђен још једног суноврата тешко стеченог мира“, закључује се у саопштењу.
Јариње - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
СРБИЈА
Ходочасници из манастира Бањска прошли Јариње и упутили се ка Новом Саду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала