- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракетни системи БМ-21 Град у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Берлин признао да је испоручивао Кијеву стару војну технику; Оборена ракета изнад Крима

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини се наставља. Оружане снаге Украјине покушавају дроновима да изведу нападе на објекте на територији Крима, и заоадних области Русије. Руска ПВО из дана у дан показује своју ефикасност. У последња 24 часа, украјинска војска је изгубила још једног ловца МиГ-29.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:45 25.09.2023
Министарство одбране Русије саопштило је да су снаге ПВО обориле два украјинска дрона изнад Курске области Русије.
21:45 25.09.2023
Током 585 дана ескалације, у ДНР је погинуло преко 4.700 цивила, укључујући 139 деце, саопштило је представништво републике у Заједничком центру за за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине.
20:57 25.09.2023
Губернатор Севастопоља Михаил Развожајев саопштио је да противваздушна одбрана одбија ракетни напад, једна ракета је оборена у близини аеродрома Белбек на Криму.
О раду ПВО извештавају и становници Белгородске области.
Министарство одбране Русије саопштило је да је изнад Белгородске области уништено седам украјинских дронова. По речима губернатора области Вјачеслава Гладкова, према прелиминарним информацијама у нападу нема повређених, утврђује се материјална штета.
20:40 25.09.2023
Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок признала је да је Немачка раније испоручивала Кијеву стару технику.
„Не помаже ако само обећаш, а онда не можеш то да испоручиш, или испоручиш нешто што не функционише... нешто од наше помоћи су били веома стари комади, знали смо то, и говорили на почетку да нешто није радило“, рекла је Бурбокова у интервјуу Си-Ен-Ену.
Током интервјуа, Бурбок је такође навела да се испоручено оружје мора испоручити заједно са муницијом, објашњавајући кашњења у испорукама потребом за додатним одобрењем. Она је напоменула да нека техника коју је Берлин послао можда није функционисала јер уз њу није била испоручена одговарајућа муниција.
Она је додала да још не може да каже да ли ће Берлин Кијеву испоручити ракете дугог домета Таурус, јер је потребно разјаснити све детаље и сазнати ко тачно може да управља њима - „за то је потребно време“.
20:33 25.09.2023
Експлозија у Николајеву, саопштиле су власти града.
18:27 25.09.2023
Сједињене Државе би могле да објаве своју одлуку да Украјини испоруче тактичке ракете АТАЦМС са касетним бојевим главама већ ове недеље, саопштио је Ден Рајс, који је раније био на функцији специјалног помоћника главног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног.
Ракете АТАЦМС, које имају домет до 300 км, могу да се лансирати из вишеструког ракетног система Хајмерс.
„Одобрење за касетне ракете за Хајмерс ће вероватно стићи ове недеље“, саопштио је он у интервјуу Њусвику, позивајући се на информације добијене од америчког руководства.
Према Рајсовим речима, ова врста оружја би могла да се нађе на бојном пољу „већ следеће недеље“.
Прошле недеље, Ен-Би-Си је објавио да је амерички председник Џозеф Бајден обећао украјинском лидеру Владимиру Зеленском да ће Вашингтон испоручити малу количину тактичких ракета АТАЦМС властима у Кијеву.
18:11 25.09.2023
Будимпешта неће враћати у Украјину војне обвезнике, рекао је премијер Виктор Орбан на отварању јесењег заседања парламента.
"Десетине хиљада избеглица из Украјине нашле су сигурност и дом у Мађарској. Закарпатски Мађари и Украјинци су подједнако добродошли. Избеглице су нашле сигурност у Мађарској - жене, деца и мушкарци. Саопштавам парламенту да Мађарска на јесен неће прихватити захтев украјинске владе и нећемо никога на силу враћати у Украјину“, рекао је шеф владе.
14:21 25.09.2023
Премијер Мађарске Виктор Орбан изразио је уверење пред парламентом земље да је одлука Европе да одбаци руске енергенте у супротности са њеним интересима, али Будимпешта за сада нема довољно снаге да се успротиви, она може само да умањи негативне последице по себе.
14:09 25.09.2023
Руски ПВО системи уништили су око 14.30 један украјински дрон изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
13:56 25.09.2023
Мађарска неће подржати Украјину на међународном нивоу све док Кијев не поврати права мађарској мањине на својој територији, изјавио је премијер земље Виктор Орбан пред парламентом државе, преноси „Ројтерс“.
13:35 25.09.2023
Генерални директор државне корпорације „Росатом“ Алексеј Лихачов и генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси одржали су састанак на маргинама генералне конференције ИАЕА у Бечу и разговарали о питањима осигурања безбедности у Запорошкој нуклеарки, саопштио је „Росатом“.
13:32 25.09.2023
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
Током ноћи Оружане снаге Русије гађале су високо прецизним оружјем и дроновима привремену базу страних плаћеника и место припреме диверзантских група Оружаних снага Украјине. Објекти су уништени;
Током претходног дана руска ПВО пресрела је седам ракета „хајмарс“;
Руски системи ПВО такође су уништили 33 украјинске беспилотне летелице;
У запорошком правцу руска војска је током претходна 24 часа убила до сто украјинских војника и уништила један украјински тенк, три оклопна возила и три аутомобила. Током контрабатеријске борбе уништени су артиљеријски систем М777, оруђе Д-20, самоходна хаубица „гвоздика“, као и четири хаубице Д-30;
У ДНР и Херсону руске снаге погодиле су комантно-осматрачке пунктове две украјинске бригаде;
У јужнодоњецком правцу украјинске снаге изгубиле су до 125 војника;
У краснолиманском правцу руске снаге одбиле су два напада јуришних група украјинске војске и поразиле бригаду „Азов“ (терористичка организација забрањена у Русији). Убијено је и рањено до 55 војника, два борбена возила пешадије, два пикапа, самоходна хаубица „акација“ и две хаубице Д-30;
У доњецком правцу руске снаге одбиле су седам напада украјинских трупа у ДНР, украјинске снаге изгубиле су до 445 војника, а уништене су три борбена возила пешадије, 11 аутомобила, самоходна хаубица „гвоздика“ и две хаубице Д-30;
У Херсонској области руске снаге уништиле су складиште муниције 126. бригаде територијалне одбране Украјине;
У области Звановке у ДНР руске снаге уништиле су складиште са муницијом 10. планинско-јуришне бригане Оружаних снага Украјине;
Руска авијација уништила је на аеродрому у Дњепропетровској области ловац МиГ-29 Ваздушних снага Украјине;
У купјанском правцу руске снаге убиле су до 25 украјинских војника и уништено два аутомобила и самоходна артиљеријска хаубица „гвоздика“;
У херсонском правцу украјинске снаге изгубиле су до 90 војника, два тенка, два аутомобила и две хаубице Д-30.
13:02 25.09.2023
Руски системи ПВО уништили су око 13 часова две украјинске беспилотне летелице изнад Белгородске области, а једну изнад Црног мора, саопштило је Министарство одбране Русије.
13:00 25.09.2023
Прва партија америчких тенкова „абрамс“ испоручена је у Украјину у суботу, пише „Њујорк тајмс“ позивајући се на изворе.
Како се наводи у тексту, наредних месеци ће бити испоручено још тенкова. Званичници нису навели њихов тачан број.
12:54 25.09.2023
Русија гарантује безбедност и ефикасност мисије Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у Запорожској нуклеарки, изјавио је генерални директор државне корпорације „Росатом“ Алексеј Лихачов.
„Пружамо и гарантујемо услове неопходне за ефикасан и безбедан рад запослених у ИАЕА (у Запорожској НЕ) у будућности“, рекао је Лихачов, говорећи у Бечу на генералној конференцији ИАЕА.
Он је додао и да су непромишљена дејства украјинске војске једини извор претњи Запорожској нуклеарној електрани.
„Узимајући у обзир рад од више од годину дана мојих колега и инспектора ИАЕА у Запорошкој нуклеарној електрани могу да кажем: једини прави извор претњи по електрану и њене раднике су непромишљена дејства кијевских оружаних формација“, рекао је Лихачов, говорећи у Бечу на генералној конференцији ИАЕА.
Он је истакао да принципијелни став Русије остаје непромењен: „безбедност нуклеарних објеката је наш апсолутни, безусловни приоритет. Предузимамо све неопходне мере да осигурамо нуклеарну и физичку безбедност Запорошке нуклеарне електране“, нагласио је он.
Према његовим речима, Русија очекује да ће ИАЕА, под руководством Рафаела Гросија, наставити да ради у оквиру свог мандата, упркос покушајима једног броја земаља да политизују рад агенције.
11:37 25.09.2023
Украјинске снаге су у протекла 24 сата извеле око сто артиљеријских напада на цивилну инфраструктуру градова Нова Каховка и Каховка и околних села која се налазе дуж леве обале Дњепра у Херсонској области, саопштиле су хитне службе овог региона.
10:56 25.09.2023
Украјинске снаге не престају да нападају на јужном крилу Артјомовска (Бахмут) у делу Клешчејевка-Андрејевка, а на северном крилу повећавају снаге, изјавио је лидер ДНР Денис Пушилин.
„Непријатељски напади тамо се врше свакодневно, и дању и ноћу, али наш задатак је да то спречимо, тамо је важна линија – железничка пруга“, рекао је Пушилин.
Он је додао да су се украјинске снаге концентрисале ка том правцу и имале су неке успехе.
Према његовим речима, Андрејевка и Клешчејевка остају у сивој зони, где је због терена тешко утврдити положаје.
„Схватамо да непријатељ жели да промени ситуацију на јужном крилу. Тек тада ће укључити северно крило“, објаснио је Пушилин.
10:44 25.09.2023
Ракета система С-300 - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
РУСИЈА
У Придњестровљу пронађени остаци ракете С-300
10:44 25.09.2023
Руски ПВО системи пресрели су око 10.30 украјински дрон изнад Курске области, саопштило је руско Министарство одбране.
10:33 25.09.2023
Редовним испорукама наоружања Кијеву Запад повећава степен сукоба, али то неће моћи да преломи ток специјалне војне операције, изјавио је лидер ДНР Денис Пушилин.
„Не изненађује што непријатељ и даље иде путем повећања потенцијала и повећања степена – не говорим само о оружаним формацијама Украјине, говорим и о западном надзору. Видимо да за сада нема неких предуслова за смањење испорука наоружања. Стога је за нас то, нажалост, предвидљиво“, рекао је Пушилин за телевизију „Русија 24“.
„Рећи да то ни на који начин неће утицати на безбедност војника и цивилног становништва, што нас највише брине, било би, наравно, погрешно. Да ли ће то моћи да преокрене ток војне операције? Наравно да не. Стога непријатељ и даље диже степен. Морамо да реализујемо оне противмере које су нам прописане и које је развила команда Оружаних снага Русије“, нагласио је он.
Пентагон је раније саопштио да ће нови пакет америчке војне помоћи Украјини укључивати касетне артиљеријске гранате, муницију за вишеструке ракетне системе „хајмарс“, системе противваздушне одбране „авенџер“ и митраљезе за борбу против беспилотних летелица. Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да ће Сједињене Америчке Државе испоручити Украјини оружје у вредности од 325 милиона долара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала