- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички новинар открио шта је био стварни циљ експлозија на гасоводима „Северни ток“

© AP Photo / Swedish Coast GuardЦурење гаса на гасоводу "Северни ток 2" у водама Шведске
Цурење гаса на гасоводу Северни ток 2 у водама Шведске - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
Пратите нас
Амерички новинар Симур Херш, добитник Пулицерове награде, објавио је да експлозије на гасоводима „Северни ток“ нису биле повезане са Украјином, већ да је циљ био да се избегне утицај Русије на Немачку.
„Администрација председника Бајдена узела је у разматрање 'Северни ток' јер је то био једини гасовод којем смо ми, Американци, могли да имамо приступ, а после смо могли да негирамо умешаност у диверзије“, навео је он, позивајући се на неименованог званичника.
Бајденова администрација је донела одлуку о диверзијама страхујући да ће изгубити утицај на Немачку и западну Европу због испорука јефтиног гаса из Русије.
Како је рекао, позивајући се на изворе, припреме за експлозију у Балтичком мору у организацији експерата поморских снага САД трајале су неколико месеци.
Херш је такође навео и да никакве важне информације о мисији у САД нису уношене у компјутер, те да су америчке власти сакриле трагове учешћа Американаца у терористичком нападу на гасоводе.
Извештаји о операцији у Норвешкој подносили су се искључиво преко шефа ЦИА, који је био у контакту са онима који су планирали терористички напад и са америчким председником Џозефом Бајденом.
„Руководство ЦИА разматрало је нејасне инструкције Бајдена у вези са уништавањем гасовода као 'стратешки корак у правцу трећег светског рата'“, наводи новинар.
Он такође наводи да је немачки канцелар Олаф Шолц био упознат са плановима америчке администрације за диверзије на гасоводима у случају почетка специјалне операције у Украјини.
Након дизања гасовода у ваздух сви документи о операцију су уништени, наводи се у материјалу.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
РУСИЈА
Година дана од напада: Русија тражи седницу СБ УН о експлозијама на гасоводима „Северни ток“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала