- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бела кућа: Имамо средстава за војну помоћ Кијеву за још неколико недеља

© AP Photo / Carolyn KasterБела кућа у Вашингтону
Бела кућа  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе имају средстава за војне испоруке Украјини за још неколико недеља, даља помоћ може бити под доведена у питање без одлуке Конгреса о додатним издвајањима, изјавио је координатор стратешких комуникација у Савету националне безбедности при Белој Кући Џон Кирби.
Он је у интервјуу Си-Ен-Ен-у позвао законодавце да пожуре са издвајањем 24 милијарде долара, док се на фронту, према његовим тврдњама, задржавају повољни услови за контраофанзиву Оружаних снага Украјине.
Кирби је додао да се на испоруке оружја Украјини негативно може одразити и „шатдаун“, обустава активности федералне владе јер Конгрес није одобрио комплетан буџет за 2024. финансијску годину или краткорочни. Таква ситуација је могућа већ 1. октобра.

„Кад дође зима, обема војскама биће отежано маневрисање, дејствовање. Зато ми желимо да их снабдемо (Оружане снаге Украјине) свим неопходним, док се на копну задржавају повољни услови“, сматра Кирби.

Раније је готово 30 конгресмена републиканаца у писму, чију је копију добио „Вол стрит џурнал“, обавестило Белу кућу да одбијају захтев за издвајање 24 милијарде долара за потребе Кијева.
Крајем августа Бела кућа тражила је од Конгреса средства која би покрила потребе федералне Владе у току усаглашавања комплетног буџета за 2024. финансијску годину.
Краткорочни буџет је осмишљен да спречи обуставу рада Владе због исцрпљивања средстава. Такозвани „шатдаун“ могућ је већ 1. октобра, када у САД почиње нова финансијска година. Привремени буџет треба да буде усвојен до 30 септембра.
Блумберг је, позивајући се на извор, објавио да су преговарачи републиканаца и демократа у сенату близу договора и да би америчка Влада могла да настави рад након 1. октобра без „шатдауна“ на 4-6 недеља. Истовремено, није јасно да ли ће тај договор укључити хитну помоћ у случају природних катастрофа или помоћ Украјини.
Такође, конгресменка Марџори Тејлор Грин изјавила је раније да ће гласати против усвајања краткорочног или дугорочног буџета све док он буде подразумевао средства за Украјину.

Први „абрамси“ стигли у Украјину

Истовремено, Кирби је потврдио да је у Украјину стигла прва партија америчких тенкова „абрамс“, а нове испоруке ових возила планиране су наредних недеља.
„Хил“ је раније објавио да САД нису у почетку толико желеле да испоруче „абрамсе“ Украјини. Бајденова администрација је саопштила да тенкови неће много помоћи Кијеву, због тешког одржавања и експлоатисања, а за њихову набавку биће потребни месеци.
Њујорк тајмс је известио да је у Украјину достављено од осам до десет тенкова. Они се неће одмах користити на бојном пољу, може проћи неко време до тада, јер украјинска војска најпре мора да обезбеди неопходне елементе подршке за оклопна возила.
Конгресмен Пол Робертсон - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
СВЕТ
ЕКСКЛУЗИВНО Амерички конгресмен за Спутњик: Конгрес САД треба да престане да баца новац на Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала