- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Бундесвер троши милијарде евра на радио апарате који ни не могу да се уграде у немачка војна возила

© AP Photo / Mindaugas KulbisНемачка војска
Немачка војска - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
Пратите нас
Немачки министар одбране Борис Писторијус треба да објасни извештаје да ће серија нових дигиталних радио комуникационих система у вредности од 1,3 милијарде евра за војна возила Бундесвера бити приморана да годинама стоји у складишту због некомпатибилности и потешкоћа при инсталацији.
„34.000 возила копнене војске треба да буде опремљено дигиталним радио уређајима. Укупно говоримо о милијардама евра. Испоруке радија трају од јануара. Сада се испоставило да ће уређаје бити немогуће инсталирати у скорој будућности“, наводи немачки Велт.
Дигитални радио апарати, немачког произвођача Род & Шварц, требало би да замене старије аналогне уређаје Бундесвера. Међутим, наводно се показало да је нова опрема тешка за монтирање на бројне различите типове војних возила, што захтева куповину додатних комплета адаптера, али и указује на друге проблеме, попут батерија малог капацитета. Наводно су потребна прилагођавања за више од стотину различитих типова возила у служби Бундесвера.
Ови проблеми су навели министарство одбране, које се плаши да ће поништити гаранцију произвођача уколико сами инсталирају опрему, да сачека званичну подршку одбрамбене индустрије, остављајући тако већ испоручену опрему на полицама складишта.

„Ово ће трајати годинама. Овде трошимо милијарде на радио опрему која ће вероватно на крају скупљати прашину на полици и војници је неће користити још дуго година“, пожалио се посланик Социјалдемократске партије Андреас Шварц.

Очекује се да ће Бундесверова кампања под називом „Дигитализација операција на копну“ коштати Немачку до 5 милијарди евра.
Берлин је прошле године најавио амбициозно повећање издатака за одбрану од 100 милијарди евра усред драматичне ескалације тензија између НАТО-а и Русије око Украјине. Немачка влада је до данас издвојила (али још није потрошила) око 30 милијарди евра тог новца, задржавајући средства док добављачи не испоруче обећано оружје и опрему.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала