- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милатовић: Неприхватљиво је да се унапријед искључује неко из власти, па ни ЗБЦГ

© Sputnik / Лола ЂорђевићЈаков Милатовић
Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
Пратите нас
Црногорски предсједник Јаков Милатовић рекао је да је високим званичницима САД у Њујорку казао да очекује да ће конституенти будуће владе дјеловати у смјеру реформских и евроатлантских приоритета, преноси МИНА.
„Забрињавајуће је што се дијалог око формирања Владе не води на програмским основама, што сматрам важнијим од тога које партије ће сачињавати Владу“, рекао је Милатовић у интервјуу Вијестима.
Он није директно одговорио на питање да ли је сагласан са ставом да у влади нема мјеста онима који не дијеле став САД у вези с Русијом.
Милатовић је казао да је за њега принципијелно неприхватљиво да „било који политички субјект који је добио повјерење одређеног броја грађана, па ни коалиција За будућност Црне Горе (ЗБЦГ), може унапријед бити искључен из учешћа у власти“.
„То би био повратак на недемократски политички амбијент прије августа 2020, а сигуран сам да смо у протекла три године направили значајне кораке у демократском сазријевању друштва“, оцијенио је Милатовић.
Он је рекао да је закључио да је одржан значајан број састанака представника ЗБЦГ са мандатаром Милојком Спајићем.
Милатовић је казао да је стекао утисак да коначан договор није постигнут због неслагања око нивоа заступљеност коалиције у будућој Влади, а не због различитих виђења програмских приоритета.
„Тврдња мандатара да је у више наврата понудио улазак у власт коалицији ЗБЦГ, уз континуиран процес преговора, без обзира на касније (не)прихватање понуде, логично намеће закључак да је са њима усагласио ставове о вањским и унутрашњим приоритетима будуће владе“, навео је Милатовић.
Милатовић је истакао да је, поред критеријума који су доминантно везани за вањску политику, неопходно да у извршној власту буду субјекти који ће се одлучно залагати за унапређење владавине права и одрживи економски развој.
Обраћање Јакова Милатовића после победе на председничким изборима у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
РЕГИОН
Милатовић тражи од Спајића да му саопшти има ли већину за састав владе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала