- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Нова открића о мистериозним вилинским круговима /видео, фото/

© Sputnik / YouTube/Gondwana Collection Namibia, snimak sa ekranaВилински кругови у пустињи Намиб
Вилински кругови у пустињи Намиб - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
Пратите нас
Научници су открили да су мистериозна подручја каква се налазе у пустињама Намибије и Аустралије много раширенија на планети него што се мислило. Наиме, тамо постоје пустињски травњаци прошарани милионима чудних кругова у којима нема ни траве ни друге вегетације.
Овај чудни феномен добио је стога назив вилински кругови.
Према новој процени стручњака, вилински кругови могу се наћи на 263 места, односно на три континента и у 15 земаља; укључујући Мадагаскар и Средњу Азију. Ове нове информације могле би да помогну научницима да открију шта их тачно проузрокује, пише „Сајенс алерт“.

Еколошка мистерија

„Спровели смо глобалну и системску процену вегетацијских узорака налик вилинским круговима и открили стотине локација на три континента. Наша студија пружа увид у екологију и биогеографију ових фасцинантних узорака и ради се о првом атласу њихове глобалне дистрибуције“, рекао је еколог Емилио Гирадо са Универзитета Аликанте у Шпанији.
Вилински кругови су права еколошка мистерија. Појављују се у пустињским пределима као мрље суве, голе земље, до око 12 метара у пречнику готово увек међусобно одвојени; не додирују се или преклапају.
Мада се још поуздано не зна шта их тачно проузрокује, новија истраживања указују на то да би за ову тајанствену појаву могли делимично да буду одговорни сићушни инсекти. Научници су неко време разматрали идеју да их стварају токсини које за собом остављају друге биљне врсте, али та хипотеза је искључена пре неколико година.

Шта је заједничко свим локацијама

Научници су у новом истраживању анализирали сателитске снимке врло високе резолуције и проучавали подручја широм света.

„Открили смо 263 локације са обрасцима вегетације налик на вилинске кругове. Међу њима су већ идентификована места у Намибији и Западној Аустралији, али и Западна Сахара, Афрички рог, Мадагаскар и слично“, пишу научници у истраживању.

Успели су да идентификујуспецифичне карактеристике заједничке свим местима с вилинским круговима, попут врло сувог, пустињског окружења, високе температуре, високе сезоналности падавина и тла с врло мало хранљивих састојака и високим садржајем песка.
Оно што је занимљиво, открили су да подручја с вилинским круговима имају стабилнију продуктивност вегетације током времена од околних подручја на којима није забележен овај тајанствени феномен. Гирадо и његови колеге сматрају да би ови налази могли помоћи при идентификацији разлога специфичних за неки регион због којих би могло доћи до појаве вилинских кругова.
Истраживање под именом „The global biogeography and environmental drivers of fairy circles“ објављено је у часопису „Proceedings of the National Academy of Sciences“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала