Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Саучешће Стејт департмента због смрти припадника тзв. косовске полиције, о убијеним Србима ни реч

© AP Photo / Luis M. AlvarezСтејт департмент
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
Пратите нас
Портпарол Стејт департмента Метју Милер изјавио је да Сједињене Америчке Државе најоштрије осуђују, како је навео, координисане насилне нападе на тзв. косовску полицију у Бањској 24. септембра и позивају Београд и Приштину да се уздрже од било каквих радњи или реторике које би могле додатно да подстакну тензије.
Милер је изразио саучешће поводом смрти припадника тзв. косовске полиције, а убијене Србе није ни споменуо.
"Дакле, пре свега, ми најоштрије осуђујемо координисане насилне нападе на косовску полицију. Изражавамо дубоко саучешће породици наредника косовске полиције који је настрадао на дужности. Починиоци овог злочина морају бити позвани на одговорност кроз транспарентан истражни процес. Позивамо владе Косова и Србије да се уздрже од било каквих радњи или реторике које би могле додатно да подстакну тензије и да одмах раде у координацији са међународним партнерима на деескалацији ситуације, осигурају безбедност и владавину права и врате се дијалогу уз посредовање ЕУ“, саопштио је Милер на прес конференцији, преноси Павловић Тудаy.
У селу Бањска је у ноћи између суботе и недеље дошло до сукоба локалних Срба и тзв. косовске полиције, при чему су погинула четворица Срба и један полицајац.
На питање Павловић Тудаy да ли ће, с обзиром на то да тзв. косовску полицију делимично финансирају САД, затражити истрагу о могућој прекомерној употреби силе и полицијске бруталности, посебно у светлу пријављене употребе снајпера, Милер је рекао да је видео извештаје, али да, према његовим сазнањима, "они нису потврђени и да неће да говори о њима".
Прети ли хаос и шири сукоби на КиМ и коме би то највише одговарало погледајте у најновијој емисији „Свет са Спутњиком“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала