Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стано: Поподне нови састанак амбасадора ЕУ о ситуацији на КиМ

© Фото : Youtube/EU Debates | eudebates.tv/PrintscreenПортпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано
Портпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
Пратите нас
Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је да је јучерашњи састанак високих дипломата ЕУ са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, само једна од бројних дипломатских иницијатива које се одвијају поводом ситуације на КиМ.
Он је додао и да ће се амбасадори земаља чланица ЕУ поново састати у току поподнева како би разговарали о томе.
"Државе чланице (ЕУ) разговарају о ситуацији и размењују информације о ситуацији на терену. Следећи састанак ће се одиграти данас поподне. Амбасадори земаља чланица ће се састати како би разговарали о ситуацији. То су политички процеси који се тренутно одвијају, разговара се о томе шта се тачно догодило и који курс акција ће земље чланице заузети", навео је Стано на конференцији за новинаре.
Додао је да ЕУ не жели да излази са оценама и осудама док се не заврши званична истрага и не сакупе чињенице.

"Колико смо схватили истрага је још увек у току. Није завршена и у потпуности је спроводи косовска полиција. Еулекс и Кфор пружају помоћ на захтев. Морамо да видимо ко је организовао, а ко је извршио овај терористички напад. А одговорне би онда требало спровести правосудним органима, како би одговарали. ЕУ је била веома јасна", истакао је Стано.

Стано је рекао и да мисија Еулекса делује на терену КиМ као други безбедносни чинилац, у складу са својим мандатом и може реаговати једино уколико косовска полиција од ње то затражи.
"Еулекс у складу са својим мандатом ради све што може како би пружио подршку косовској полицији уколико она затражи. И могу да потврдим да је сарадња до сада била веома добра. Еулекс извршава задатке које је од њега тражила и замолила косовска полиција и наставиће то да раде", рекао је Стано.
Додао је да је шеф мисије Еулекса на Косову и Метохији генерал-мајор карабињера Ђовани Пјетро Барбано у сталном контакту са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и информише га о новостима са терена.
Стано је нагласио да Борељ и Лајчак предводе дијалог на основу мандата 27 земаља чланица Уније и на захтев Београда и Приштине, преноси Танјуг.
"Еу као посредник у дијалогу може само да помогне странама да дођу до договора, али неопходне су спремност, храброст и жеља да до компромиса и конструктивних решења дође", нагласио је Стано.
Стано је подсетио да су све земље чланице ЕУ у последњем саопштењу изразиле пуну подршку Борељу и Лајчаку као медијаторима у дијалогу између Београда и Приштине.
Стано је додао да је ЕУ у константном контакту са свим учесницима у дијалогу и да са њима комуницира преко одговарајућих канала, а не преко медија.
"Најважније је у овом тренутку, када су у питању терористички напади, обавити потпуну истрагу и установити ко сноси одговорност", закључио је Стано.
Прети ли хаос и шири сукоби на КиМ и коме би то највише одговарало погледајте у најновијој емисији „Свет са Спутњиком“:
Председник Србије Александар Вучић на састанку са амбасадорима земаља Квинте и шефом делегације ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
СРБИЈА
Вучић разговарао са амбасадорима земаља Квинте, открио шта им је тражио
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала