- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Тунис: Спремни смо на преговоре са ММФ-ом, али постоје „црвене линије“

© Flickr / CernavodaЗаставе Туниса
Заставе Туниса - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
Пратите нас
Тунис никада није прекидао контакте са Међународним монетарним фондом и спреман је да преговара са њим, али у питањима сарадње земља има своје „црвене линије“, рекао је за Спутњик министар спољних послова Туниса Набил Амар који борави у званичној посети Москви.
Упитан да прокоментарише односе Туниса са Међународним монетарним фондом и могућу преоријентацију на Исток ради партнерства заснованог на међусобном поштовању, Амар је рекао да „у Тунису није традиција да се одрекну једног партнера у корист другог“.

„Имамо отворене канале за комуникацију, партнерство и сарадњу са свим нашим партнерима. Никада нисмо рекли да смо раскинули везе са Међународним монетарним фондом. Разговарамо са њима, али им и кажемо: ово су наша ограничења и наши услови и то треба да буде јасно. Стабилност земље, заштита најугроженијих слојева друштва, безбедност – то су наше црвене линије у оквиру којих смо у потпуности спремни да разговарамо“, рекао је Амар након састанка са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.

Он је истакао да је Тунис спреман да размотри све одлуке.
„Спроводимо неопходне реформе, али не треба да угрозимо безбедност земље, њену стабилност применом рецепата који су, као што смо добро видели у другим земљама и у друго време, давали потпуно катастрофалне резултате. Међународни монетарни фонд треба да служи земљама, а не обрнуто“, закључио је министар.
Раније је председник Туниса Каис Саид рекао да је диктат ММФ-а, са којим земља преговара о зајму, неприхватљив. Према његовим речима, спровођење захтева банке довешће до већег осиромашења становништва. Шеф државе је нагласио да је смањење субвенција на које су позвале међународне финансијске институције довело до протеста средином 1980-их у којима су погинуле стотине људи.
ММФ је у децембру прошле године обуставио разматрање одобрења зајма од 1,9 милијарди долара Тунису, који се налази у економској кризи. Један од услова за издвајање новца је смањење субвенција за храну и струју, као и реформа државних предузећа.
Погледајте ново издање емисије „Мој поглед на Русију“:
Застава Туниса - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
РУСИЈА
И Тунис жели у БРИКС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала