- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Тенк Т-90М прорив група снага Центар у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Уништено украјинско складиште муниције; Кијев евакуише становнике из дела Херсонске области

Пратите нас
Наставља се специјална операција руске војске у Украјини. Руске снаге настављају успешно да одбијају нападе украјинске војске на више делова фронта. Украјина дроновима покушава да изведе терористичке нападе на територији Русије. Авиони НАТО, пре свега амерички, повећали су број обавештајних летова око Крима.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:39 26.09.2023
Украјинске снаге су вечерас покушале да изведу напад на запорошком правцу, непријатељ је покушао да запали минска поља, али је заустављен ватром из противтенковског ракетног система Корнет и вишецевног ракетног система Град (МЛРС), испричао је Спутњику припадник добровољачке јединице „Барс” која се налази у саставу бригаде „Царски вукови”.
Напад је био одбијен.
22:16 26.09.2023
Кијев је покренуо принудну евакуацију становника из 31 насеља у делу Херсонске области која се налази под његовом контролом, написао је на свом Телеграм каналу губернатор Херсонске области Владимир Саљдо.
"Кијевски режим врши незамисливо насиље над становницима окупираног дела Херсонске области. Окупационе власти Херсона и Херсонске области почеле су насилну евакуацију становника из 31 насеља у делу региона под контролом Кијева. То ради припадници Службе безбедности Украјине уз подршку екстремиста из „екстремистичког батаљона” - Цунами - који је стигао из Николајева”, истакао је он.
Раније су у Николајеву исти ови милитанти, заједно са службеницима СБУ, извршили казнене рације против руских присталица, објаснио је Саљдо.
18:22 26.09.2023
Руски системи ПВО уништили су украјински дрон изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
Такође, системи ПВО руске војске уништили су украјински дрон на прилазу Брјанску, саопштио је губернатор области Александар Богомаз.
У нападу нема повређених, оперативне службе су изашле на лице места.
17:41 26.09.2023
Руска војска је у понедељак крстарећим ракетама уништила складиште наоружања и муниције Оружаних снага Украјине са више од 3 хиљаде тона муниције, саопштило је у уторак руско Министарство одбране.
Складиште се налазило у селу Кисељовка, Херсонска област.
16:40 26.09.2023
Бугарски парламент усвојио је предлог закона о слању неисправних ракета за С-300 Украјини.
Аутори предлога су указали да Бугарска није у стању да поправи неисправне ракете С-300, за разлику од Кијева.
Ракете се шаљу бесплатно.
14:42 26.09.2023
Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије:
Руске снаге одбиле су два напада Оружаних снага Украјине на подручју места Вербово у Запорошкој области;
Западна група Оружаних снага Русије ликвидирала је готово 50 украјинских војника и самоходну артиљеријску хаубицу „гвоздика“ у правцу Купјанска;
Ваздушно-космичке снаге Русије уништиле су украјински авион МиГ-29 на аеродрому Куљбакино у Николајевској области;
Оружане снаге Украјине изгубиле су у јужнодоњецком правцу готово 120 војника;
Оружане снаге Русије ликвидирале су у запорошком правцу готово 70 украјинских војника;
У правцу Доњецка Оружане снаге Русије одбиле су четири напада украјинских јединица у близини Красногоровке, Первомајског и Химика;
Готово 310 украјинских војника Оружаних снага Украјине убијено је или рањено у правцу Доњецка;
Оружане снаге Русије одбиле су у крансолиманском правцу 3 напада јуришних група Оружаних снага Украјине на подручју Кузмина и Червоној Диброви, непријатељ је изгубио више од 90 бораца;
Оружане снаге Русије у Херсонској области уништиле су складиште муниције 124. бригаде територијалне одбране Украјине;
Оружане снаге Русије уништиле су украјинску станицу за електронско ратовање са дроновима „Анклав“ у Дњепропетровској области;
ПВО Русије је током претходног дана пресрела пет граната „хајмарс, бомбу „јдам“ и ракету „харм“,
ПВО средства Русије су у току протеклог дана уништила 57 украјинских дронова.
13:18 26.09.2023
Посланици у бугарском парламенту припремили су предлог о предаји Украјини неисправних ракета за ракетне системе С-300, саопштило је интернет издање „Фактор“.
Спонзори иницијативе су највеће парламентарне фракције ПП-ДБ (партије „Настављамо промене“ и „Демократска Бугарска“) и ГЕРБ-СДС (партија „Грађани за европски развој Бугарске“ и Савез демократских снага), који образују коалициону владу.
13:00 26.09.2023
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да се све успешније неутралишу противнички дронови који изводе нападе на цивилну инфраструктуру и минимизирају последице напада.
„Видимо да се наставља пракса напада беспилотним летелицама на објекте цивилне инфраструктуре... Све више и више тих дронова успевамо да неутралишемо и последице сведемо на најмању могућу меру“, рекао је Песков.
12:56 26.09.2023
Канадске власти се праве луде, у покушају да се дистанцирају од приче о украјинском припаднику СС дивизије Јарославу Хунки, који је овацијама дочекан у парламенту, изјавио је за Спутњик председник комисије Јавне палате Русије за заштиту суверенитета, патриотске пројекте и подршку ветерана Владимир Рогов.
„Сада су канадске власти, укључујући премијера Џастина Трудоа, устукнуле, глуме изненађење и праве се луде. Као: ништа не знамо, немамо везе са тим. Мада, ми одлично разумемо да у случају да би, да је само било прилике, Трудо и Зеленски узвратили фашистички поздрав том недотученом нацисти“, оценио је Рогов.
Према његовим речима, испоставило се да је Канада држава у којој су нашли уточиште и у којој су поштовани фашистички злочинци.
12:11 26.09.2023
Норвешке власти су донеле одлуку о издвајању више од 92 милиона долара на име хуманитарне помоћи становништву Украјине до почетка зиме, саопштила је влада.
11:32 26.09.2023
Оба дома швајцарског парламента одобрила су повлачење из употребе 25 тенкова „леопард 2“ ради даље продаје Немачкој, саопштило је издање „Свисинфо“, додавши да ће наредне кораке донети Влада те републике.
Такозвани мали дом парламента Швајцарске донео је одлуку са 25 гласова „за“, 15 гласова „против“ и три „уздржана“. Велики дом швајцарског парламента усвојио је одлуку о повлачењу тенкова из експлоатације у јуну.
У Берлину истичу да тенкове неће слати у Украјину.
10:48 26.09.2023
Украјина је добила мање од пола обећаних тенкова "абрамс", пише "Вашингтон пост" позивајући се на неименованог украјинског војног званичника.
10:08 26.09.2023
Секретар савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов признао је у интервјуу шпанском издању АБЦ да су руски војници уништили место за склапање украјинских ракета.
Министарство одбране Русије саопштило је 23. септембра да су руске Оружане снаге током недељу дана извеле 12 напада на војне објекте Украјине, наневши озбиљну штету снабдевању и борбеним могућностима украјинских снага.
09:58 26.09.2023
Након десет минута од проглашене узбуне за ваздушну опасност у Севастопољу, губернатор Михаил Развожајев саопштио је да је узбуна укинута.
09:48 26.09.2023
У луци Севастопољ на Криму проглашена је ваздушна опасност, саопштио је губернатор Михаил Развожајев.
09:27 26.09.2023
Руска ПВО оборила је украјинску беспилотну летелицу изнад Белгородске области, а према првим информацијама, нема ни материјалне штете ни повређених, рекао је губернатор Вјачеслав Гладков.
09:18 26.09.2023
Украјинска војска је концентрисала додатне снаге у краснолиманском правцу, стигла су најмање три батаљона и може се очекивати ескалација ситуације, рекао је лидер ДНР Денис Пушилин.
Он је додао да су руске снаге ојачале позиције на северном крилу код Артјомовска и да напредују у правцу Орехово-Васиљевке.
Такође, руске снаге су ојачале положаје у авдејевском и маријинском правцу у последња 24 сата. Уништено је неколико упоришта противника.
09:16 26.09.2023
Подршка Украјину и улазак у НАТО скупо коштају Финску, рекао је министар одбране те земље Јан Кусела.
"Чланство у НАТО је скупо, подршка Украјини је скупа и крај се не назире", навео је он.
08:49 26.09.2023
Секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Алексеј Данилов тврди да Кијев неће примењивати америчке ракете "ATACMS" за нападе на територије које Кијев сматра руским. Како је рекао, такав договор је постигнут са западним партнерима.
Вашингтон још није донео коначну одлуку о слању ових ракета у Украјину, а амерички медији пишу да је председник Џозеф Бајден обећао украјинском председнику мању партију ових ракета са ограниченим дометом.
08:45 26.09.2023
Украјински медији су објавили да се у Кривом Рогу, Дњепропетровска област, чују експлозије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала