- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова о оставци канадског званичника: Иста судбина чека све оне који подржавају нацистички олош

© Flickr / longzijunПарламент Канаде
Парламент Канаде - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је скандал са овацијама украјинском нацисти у Канади, истакавши да је председник Доњег дома канадског парламента Ентони Рота, који је поднео оставку, заправо „жртвени јарац“ у читавој ситуацији.

„Од Рота су направили 'жртвеног јарца', штитећи Трудоа и његове сараднике међу којима су, да подсетим, и потомци колаборациониста из ОУН-УПА*. Због нацистичких поздрава 'Слава Украјини', којима су дочекивали (украјинског председника Владимира) Зеленског, нико се није извинио“, прокоментарисала је Захарова.

Она је поручила да „иста неславна будућност чека све оне који широм света подржавају 'Шумску браћу', 'Галичину', нацистичке параде, присталице Степана Бандере и други нацистички олош“.

„Јуче су ме питали: зашто фашистички изроди доживе до 98 година, а њихове жртве су умрле тако младе – где је ту правда? Ништа нећу рећи о правди, није на мени да говорим. Али могу да претпоставим зашто је колаборациониста доживео 98. – како би читав његов угодан живот какав је водио последњих деценија, лажно одушевљење рођака и лажи канадских власти завршили у сопственој прљавштини“, закључила је Захарова.

ОУН-УПА* Украјинска устаничка армија била је оружано крило Организације украјинских националиста. Проглашена је за екстремистичку организацију и забрањена је у Русији.
„Шумска браћа“ биле су националистичке групе које су деловале од 1940-их до 1950-их на територији Литваније, Летоније и Естоније против совјетске власти и залагале се за обнављање државне независности ових република.
Већина њихових припадника пребегла је у партизане након ослобађања Естоније од нациста 1944. године у нади да ће избећи казну за злочине почињене током немачке окупације. Они су учествовали у масовном истребљењу цивила, укључујући Јевреје. „Шумска браћа“ организовала су одреде који су се борили против комуниста и терорисали цивиле одане совјетском систему.
Галичина – казнена СС јединица.
Подсетимо, на седници парламента Канаде је у част посете украјинског председника Владимира Зеленског 22. септембра, између осталих, присутан био и 98-годишњи Јарослав Хунка, кога је председавајући Доњег дома парламента уз аплауз представио као „борца за независност Украјине од Руса током Другог светског рата“. Испоставило се да је Хунка бивши припадник добровољачке дивизије „Галиција“ СС трупа, у којој су били украјински неонацисти и која не само да се борила против Црвене армије, већ је била позната и по зверствима над Јеврејима, Пољацима, Белорусима и Словацима.
Канадски премијер Џастин Трудо рекао је да ни он ни делегација Зеленског нису упознати са позивом у парламент земље и плановима да се ода почаст украјинском СС војнику, којег је пронашао председавајући Доњег дома Ентони Рота. Трудо тврди да се ради о руској пропаганди.
Након тога је председник Доњег дома парламента Канаде Ентони Рота поднео оставку.
У наставку погледајте ново издање емисије „Мој поглед на Русију“:
Бивши војник СС дивизије „Галиција“ Јарослав Хунка (десно) у канадском парламенту. - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
СВЕТ
Епилог скандала са украјинским нацистом: Председник Доњег дома канадског парламента поднео оставку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала