- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Ефикасна мера против брзих претњи: Како функционише ласерско оружје

CC0 / Unsplash/Arkana Bilal / Ласерска пушка
Ласерска пушка - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2023
Пратите нас
Ласерски системи наоружања представљају генијалан помак у савременом ратовању, уз константна истраживања која утичу на њихову употребу. Иако интеграција ласерског оружја представља изазове, од техничких до стратешких, напредак у том смислу је евидентан, будући да оружане снаге широм света раде на њиховом развоју.
Откриће ласерске технологије датира из касних 1950-их и идентификован је низ војних примена ласера, иако са неколико ограничења која лимитирају њихову оперативну примену.
„У савремено доба, оружане снаге у бројним земљама редовно користе обимну ласерску опрему, укључујући даљиномере и означиваче“, каже професор Бахман Зохури, стручњак за ласере на Одсеку за електротехнику и рачунарство на Универзитету у Новом Мексику.
Како каже, у неколико земаља у току су напори да се развију иновативни концепти ласерског наоружања који су прилагођени строгим, али фино подешеним војним спецификацијама. Јединствени атрибути одређених мета служе као основни водич у креирању дизајна сваког ласерског система наоружања.
Оружје засновано на ласеру захтева прецизност у примени, зависно од природе циљане мете. Ласер високе енергије, са излазном снагом која се мери у мегаватима, је императив за ефикасно супротстављање робусним противницима као што су авиони, хеликоптери, пројектили или тенкови.
Насупрот томе, уколико је намера да се онеспособе или оштете осетљиви електро-оптичкиили сензорски системе, избор ће бити на нискоенергетском ласеру, фино подешеном на фреквентни спектар циљаног сензора.

Шта је ласер?

Ласер, што је скраћеница за "Појачавање светлости стимулисаном емисијом зрачења", је уређај који производи високо концентрисан, кохерентан и монохроматски сноп светлости. Ово се постиже процесом познатим као стимулисана емисија, када фотони или светлосне честице стварају енергију у облику концентрисане светлости. Ова концентрисана светлост се спаја у дефинисани сноп, чиме настаје феномен познат као ласерски сноп.

Наука иза ласерског оружја

У емисији светлости, ласери имају јединствен статус вештачке иновације. У потпуној супротности са природним изворима светлости, извор ласера ​​лежи у процесима које је направио човек. Обележје ласера ​​лежи у њиховој способности да пројектују чврсто фокусирани сноп светлости.
Изванредан квалитет ласерских зрака огледа се у њиховој изузетној ускости, сјају и способности прецизног фокусирања на мало подручје.
Ласер се одликује својим капацитетом да емитује концентрисани ток електромагнетних таласа, приказујући савршену усклађеност поравнања фреквенције, фазе и путање усмерености – стање познато као кохерентност.
„У основи, светлећа моћ ласера ​​је безгранична, али његов стварни капацитет зависи од димензија ласерског апарата и суштинских атрибута медијума из којег произилази организована светлост“, каже бивши нуклеарни физичар са МИТ-а Коста Ципис.

Принцип функционисања

Принцип иза ласера ​​лежи у активирању атома у стање повишене енергије. Ово стање повећане енергије, познато као "побуђено стање", може бити изазвано кратким излагањем светлости, контролисаним сударима атома или инфузијом електричног набоја.
Када атом у "основном стању" (низак ниво енергије) апсорбује значајну количину енергије, он улази у "побуђено стање" (високи енергетски ниво). Једном пробуђени, атоми се природно враћају у основно стање ниже енергије. Овај прелаз ослобађа вишак енергије у облику фотона, који је основна јединица светлости.
Усмеравањем додатне енергије ка већ стимулисаном атому, он се враћа у стање ниже енергије емитујући два идентична фотона које карактерише идентичнабоја, ниво енергије и путања.
Функционалност ласера ​​је повезана са јединственом интеракцијом између фотона и материје. Када се фотон који ослобађа један побуђени молекул судари са другим молекулом у истом побуђеном стању, други молекул може емитовати додатни фотон са одговарајућом фазом и фреквенцијом. Ово покреће ланчану реакцију.

Ласери за оружје

Ласерска технологија је нашироко приказана као моћно оруђе, а најчешће је замишљамо као ласер на оружју којима се уништавају непријатељи или војна опрема. У пракси, ласери су инструменти са бројним војним применама и потенцијалом за употребу. Ипак, неопходно је разумети да ласери имају неке дефинисане препреке.
Главна ствар која одлучује које карактеристике су потребне одређеном ласерском систему је ефекат који би требало да има на мету. Реакција мете на ласерске зраке је примарна одредница у избору између нискоенергетског и високоенергетског ласерског система наоружања.
У случајевима када мета показује довољно одзива на ниже нивое енергије унутар широког спектра, она поставља основу за дизајн и производњу економски исплативог ласерског оружја. Захтев за високим нивоом енергије значајно смањује потенцијал за израду употребљивог и јефтиног ласерског оружја.
Дакле, ефикасност ласерског зрака у изазивању механичких оштећења зависи од фактора као што су трајање импулса, снага снопа, атмосферски притисак, таласна дужина, састав и текстура површине мете
Када се разматрају војне примене, високоенергетски ласер се појављује као омиљени избор, због својих карактеристичних стратешких предности, попут способности пробијања металних плоча значајне дебљине, велике брзине (око 300 милиона метара у секунди) – што не оставља простора за избегавање или пресретање, као и способности да неутралише непријатељске системе противваздушне одбране.

Улога ласерског оружја у ратовима у будућности

Ласерско оружје представља значајан напредак у ратовању, нудећи неупоредиву прецизност у циљању и смањење колатералне штете. Оно може послужити као веома ефикасна мера против брзих претњи, попут пројектила и дронова. Поред тога, ласерско оружје могло би да побољша одбрану критичне инфраструктуре. Његова тиха и невидљива природа пружа прикривену предност, а способност континуираног ангажовања смањује логистичка оптерећења.
Интеграција са вештачком интелигенцијом и аутономним системима и прилагодљивост за различите улоге додатно појачавају њихов потенцијални утицај. Уз актуелна истраживања и етичка разматрања која ће обликовати њихово коришћење, ласерско оружје ће засигурно значајно утицати на будућност ратовања.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала