- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филм „Што се боре мисли моје“ српски кандидат за Оскара

© Фото : Уступљено Спутњику/ПромоФилм "Што се боре мисли моје" Милорада Милинковића
Филм Што се боре мисли моје Милорада Милинковића - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2023
Пратите нас
Филм „Што се море мисли моје“ редитеља Милорада Милинковића је српски кандидат за награду „Оскар“, саопштио је Филмски центар Србије.
„Селекциона комисија за одабир српског кандидата за награду 'Оскар' Америчке академије филмске уметности и науке је већином гласова донела одлуку да је српски кандидат за награду 'Оскар' за 2023. годину 'Што се боре мисли моје'", наведено је у саопштењу, које је пренео Танјуг.
Што се боре мисли моје“ је историјски и политички трилер, рађен по сценарију Милинковића и Драгољуба Стојковића, који говори о убиству кнеза Михаила Обреновића (1823-1868) и догађајима који су му претходили.
Кнеза Михаила тумачи Драган Мићановић, док остале улоге историјских личности играју Милош Тимотијевић, Небојша Дугалић, Наташа Нинковић, Александар Срећковић Кубура, Тамара Крцуновић, Ненад Окановић и други.
Филм је снимљен у продукцији Телеком Србија и куће „Бомбона“.
Филмски центар Србије је на основу Упутства о избору српског кандидата за награду „Оскар“ Америчке академије упутио позив домаћим продуцентима да до 4. септембра пријаве играни, документарни, анимирани филм.
Кандидатура се подносила за 96. доделу „Оскара“, која је најављена за 10. март 2024. године, у категорији за најбољи међународни филм за 2023. годину.
Драган Мићановић као кнез Михаило - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2023
КУЛТУРА
Мистерија атентата који је променио Србију: Последњих седам дана живота кнеза Михаила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала