- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Запад користи ОЕБС за фабриковање лажи против Москве

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаОЕБС: Спремни смо да помогнемо Белорусији, специјална седница у петак
ОЕБС: Спремни смо да помогнемо Белорусији, специјална седница у петак - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2023
Пратите нас
Запад користи ОЕБС (Организација за европску безбедност и сарадњу) за стварање фејкова против Москве, изјавио је за Спутњик стални представник Русије у тој организацији Александар Лукашевич.

„Западне земље, прожете русофобијом, теже да искористе ОЕБС како би објављивале отворене лажи на основу, наводно, нечијих изјава о некаквим руским ратним злочинима. Они безочно лажу чак и тада када сами западни новинари хтели-не хтели разоткривају те лажне вести”, објаснио је стални представник.

Он је истакао да Русија никада није била и неће бити изолована у глобалном свету, као и да је увек била отворена за искрен дијалог о мерама поверења и безбедности у евроазијиском и евроатлантском региону, који би укључивао интересе различитих страна.

Опасност од формирања паралелног ОЕБС-а

Стални представник Русије је, поред тога, упозорио да постоји претња од појаве паралелне организације ОЕБС, где неће бити поштовања обавеза и правила процедуре.

„То што наши опоненти лукаво називају ‘креативном дипломатијом’, заправо је покушај да се заобиђе оно најважније, на чему се и заснива ОЕБС – принцип консензуса. У последње време, западна алијанса се чак и не труди да пронађе компромисе и решења, већ је заузела курс ка одржавању ‘сурогат-догађаја’. То прети да се развије у стварање ‘паралелног ОЕБС-а’, где нема места поштовању преузетих обавеза и правила процедуре“, оценио је Лукашевич.

Дипломата је поручио да противници треба да схвате да ће Русија бранити своје легитимне интересе свим расположивим средствима, укључујући право у оквиру члана 51 Резолуције Уједињених нација на индивидуалну и колективну самоодбрану.
Према његовим речима, главни задатак дипломата тренутно је да не дозволе велику војну ескалацију у Европи, а ОЕБС је један од елемената који спречава тај сценарио.
Лукашевич је додао да се руска страна ипак нада „да дипломатија може да сачува свет од веће конфронтације и створи стабилне услове за безбедност у евроатлантском региону”.
ОЕБС је основан у Букурешту 1994. године, након што је серија састанака о питањима европске безбедности и сарадње прерасла у организацију.
У наставку погледајте ново издање емисије „Мој поглед на Русију“:
Сергеј Лавров у УН - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
РУСИЈА
Цео говор Сергеја Лаврова у УН: НАТО ствара нова жаришта, не дозволити да свет склизне у велики рат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала