- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Земљотреси погодили супервулкан код Напуља: Експлозија у пуној снази могла би да убије милионе

© AP Photo / (HOGP)Ерупција вулкана Килауеа на Хавајима
Ерупција вулкана Килауеа на Хавајима - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2023
Пратите нас
Водећи италијански вулканолог Ђузепе Де Натале упозорио је да би могла бити потребна масовна евакуација у граду близу Напуља, који се налази на такозваном супервулкану погођеним стотинама малих земљотреса последњих недеља.
Иако стручњаци кажу да нема непосредне опасности од ерупције, бивши шеф опсерваторије Везув у Националном институту за геофизику и вулканологију Ђузепе Де Натале позвао је на хитне провере зграда након поновљене сеизмичке активности која помера тло за 1,5 центиметара месечно, пренео је Ројтерс.
Земљотрес јачине 4,2 степена по Рихтеровој скали погодио је ову област рано данас, што је најјачи потрес у последњих 40 година на вулканском пољу познатом као Флегрејска поља.
Кампи Флегреи, чије је име изведено од грчке речи "горење", налази се преко пута напуљског залива од Помпеја, где је Везув усмртио хиљаде људи 79. године нове ере.
Међутим, то је много већи вулкан од Везува и ако би икада експлодирао пуном снагом могао би да убије милионе.
Говорећи у личном својству, Де Натале је рекао да је последњи пут када је Кампи Флегреи претрпео сличан налет земљотреса 1980-их, око 40.000 људи привремено евакуисано из оближњег Поцуолија, који сада има више од 80.000 становника.
Он је рекао да ако би дошло до ерупције, то би била ерупција парне експлозије, које су углавном релативно слабе и без нове магме, бар у почетку.
Након потреса у среду, на том подручју није било знакова структурних оштећења.

Флегрејска поља – успавани змај

У оквиру Флегрејских поља чија површина заузима 13 км, налазе се 24 вулканска кратера и вулканска брда која су делом под водом,
Настала су ерупцијом вулкана пре око 37.000 година, када је вероватно збрисан значајан број неандерталаца у Европи и прокрчен пут Хомо сапијенсу.
Друга и последња слична ерупција (20 пута јача од чувене Везувљеве) одиграла се пре око 12.000 година, створивши мању калдеру унутар велике, у чијем се средишту данас налази Поцуоли.
„Овакве области, док су у највећој еруптивној снази, могу бити извор ерупција које би изазвале катастрофалне последице на светском нивоу, сличне оним какве би оставио велики меторит“, упозоравао је пре десетак година вулканолог Ђузепе де Натале.

Ерупција ближа него што се мисли?

Због подизања и спуштања тла у Поцуолију, где се током 1968—1972. тло подигло за скоро два метра уз низ мањих потреса, 30.000 људи је било евакуисано. Протекле деценије се због новог подизања тла и хидротермалних активности прибегло истим мерама у више насеља.
Пошто је једна група научника 2009. упозорила да се може очекивати еруптивни догађај наредних деценија, предложено је бушење тла до подземне коморе, како бисмо боље разумели шта се испод дешава али јеградско веће је то забранило после апела локалних стручњака забринутих да би управо то могло покренути ерупцију.
Децембра 2016. активност се толико појачала да су вулканолози и геолози почели озбиљно да страхују од неумитне ерупције, а Универзитетски колеџ Лондона и Опсерваторија Везува објавили су студију која је утврдила да је ерупција ближа него што се мисли.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала