- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амбасадорка Немачке аплаудирала нацисти: Признање из Берлина

© AP Photo / Patrick Doyle/The Canadian PressОвације за припадника нацистичке јединице Вафен СС Јарослава Хунку у канадском парламенту
Овације за припадника нацистичке јединице Вафен СС Јарослава Хунку у канадском парламенту - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Пратите нас
Немачка амбасадорка у Канади Сабина Шпарвасер присуствовала је инциденту у канадском парламенту, када је украјински ратни ветеран Вафен СС-а дочекан овацијама. И она је здушно са канадским парламентарцима аплаудирала припаднику злогласне нацистичке јединице, а немачко министарство спољних послова правда се да она није знала његову прошлост.
Дипломатски гаф немачке амбасадорке у Канади признао је портпарол министарства спољних послова у Берлину, одговарајући на новинарска питања о томе како је Шпарвасерова одала почаст нацистичком сараднику Јарославу Хунки.
Чланови канадског парламента исказали су стојеће овације Хунки (98) који се у тој институцији појавио као део делегације украјинског председника Владимира Зеленског. Међу онима који су дуго аплаудирали нацисти били су Зеленски, али и канадски премијер Џастин Трудо.
„Амбасадорка Сабина Шпарвасер није знала за Хункину припадност нацистима када му је аплаудирала. Инцидент је неприхватљив, али Хункин прави идентитет није био познат ни амбасадорки Немачке, али ни другима у публици, пошто догађај није унапред најављен“, рекао је Фишер.
Међутим, када је председавајући парламента Ентони Рота представљао Хунку, рекао је да се он „борио за украјинску независност против Руса“, па је било јасно да је био припадник неке јединице Сила осовине у Другом светском рату. Рота га је такође представио речима:
„Он је украјински херој, канадски херој и захваљујемо му се за целу његову службу“.
После овог дипломатског скандала, Рота је поднео оставку и извинио се због грешке.
Јарослав Хунка био је добровољац и 14. дивизији гренадира Вафен СС-а, украјинске јединице која је починила ратне злочина против Јевреја и Пољака на Источном фронту.
На питање како немачка амбасадорка није могла да схвати Хункину нацистичку прошлост, будући да је одмах речено како се током Другог светског рата борио против Црвене армије, Фишер је казао како су постојале и друге могућности, на пример да је припадао пољској Армији Крајова, која се борила и против Немаца и против Руса.
Украјински нацистички сарадници одговорни су за хиљаде убијених цивила у источној Европи, а великом броју њих омогућено је да после рата емигрирају у Канаду и Велику Британију, иако је постојала сумња да су учествовали у злочинима.
Москва је назвала овај инцидент циничном злоупотребом сећања на жртве нацизма и очигледан пример русофобије и саопштила да постоји могућност покретања истраге о потенцијалним ратним злочинима и захтева за екстрадицијом Хунке. Сличну могућност наговестила је и Пољска.
Како изгледа кад Јеврејин поздравља нацисту погледајте у новом издању емисије "Мој поглед на Русију":
Џастин Трудо у центру скандала у Канади - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2023
РУСИЈА
Премијер Канаде се извинио због украјинског нацисте и признао: Страшна грешка
Владимир Зеленски и Џастин Трудо у канадском парламенту. - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
СВЕТ
Бивши амерички обавештајац: Трудо све знао а кривицу за скандал с нацистом би да пребаци на Путина
Владимир Зеленски и Џастин Трудо - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
СВЕТ
Запад слави нацизам: Скандалозне овације СС војнику усред Канаде – Трудо и Зеленски усхићени
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала