- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Белорусија: Пољски хеликоптер два пута повредио границу, реаговала дежурна авијација

© AP Photo / Alik KepliczПољски ловци Ф-16
Пољски ловци Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Пратите нас
Пољски хеликоптер два пута је повредио државну границу Белорусије у року од сат времена, саопштила је прес-служба Министарства одбране Белорусије. Међутим, Варшава демантује наводе из Минска.
Како се наводи, данас око 15.00 часова радари Ратног ваздухопловства Белорусије и снага ПВО детектовали су пољску летелицу која се приближава белоруској граници.
„Око 15.20 летелица је прешла границу Белорусије и зашла је у дубину територије до километар и по“, прецизирано је у саопштењу.
У 16.22 часова пољски авион је поново повредио белоруску границу и ушао у територију суседне земље 300 метара. Истиче се да те информације потврђују подаци објективне контроле.
Због поменутих инцидената белоруска војска је подигла дежурну авијацију. Тренутно се утврђују околности догађаја.
У међувремену је саопштено да је у Министарство спољних послова Белорусије позван на разговор отправник послова Пољске у Белорусији Мартин Војцеховски, којем је исказан снажан протест због поменутог догађаја.
Минск је затражио од Варшаве да одмах спроведе објективну истрагу поменутог инцидента и да обавести белоруску страну о његовим резултатима, те да предузме свеобухватне мере како би се спречило понављање сличних инцидената у будућности.

Пољска страна демантује да је нарушила ваздушни простор Белорусије

„Саопштавамо да данашња изјава белоруске стране о томе да је пољски хеликоптер наводно прешао границу није тачна. То потврђују записи из система за контролу лета и са радарских станица – то се није догодило“, саопштила је оперативна команда Генералштаба Оружаних снага Пољске.
Подсећамо, Белорусија је и раније пријављивала нарушавање границе – 1. септембра је саопштено да је пољски војни хеликоптер Ми-24 нарушио белоруски ваздушни простор у Берестовичком округу Гродњенске области.
У наставку погледајте ново издање емисије „Мој поглед на Русију“:
Застава пољске на згради у Варшави - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
РУСИЈА
Кремљ: Пољска је агресивна земља – Москва и Минск су на опрезу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала