- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блинкен о састанку Путина и Бајдена: Никад не реци никад

© POOL / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Џо Бајден
Владимир Путин и Џо Бајден  - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да не искључује могућност сусрета председника САД и Русије, Џозефа Бајдена и Владимира Путина.

„Никад не реци никад. На крају крајева, сви, почев од Украјинаца, желе праведан и трајан мир. Хајде да видимо да ли ћемо икада доћи до тачке када ће то бити могуће“, рекао је Блинкен одговарајући за портал „Атлантик“ на питање о могућности састанка двојице лидера и обнови односа двеју земаља.

Он је додао да се не ради о новом Хладном рату у свету.
„Не мислим да смо у новом Хладном рату. Али налазимо се у новој ери, јер како ми то видимо, постхладноратовска ера се завршила. И сада смо у периоду интензивне конкуренције како бисмо обликовали оно што следи. Конкуренција која у разним облицима обухвата Русију и Кину“, рекао је државни секретар.
Блинкен је истакао да се нада да ће „САД моћи да буду они који у великој мери формирају ту нову еру“.

САД раде на реформи СБ УН

Савет безбедности УН данас се суочава са многим проблемима, а Сједињене Америчке Државе раде на томе да га реформишу узимајући у обзир тренутну ситуацију, саопштио је Блинкен.
„Савет безбедности има бројне проблеме и ми радимо на томе. Предводимо напоре чији је циљ да се заиста реформише Савет безбедности, како би се у његов рад укључиле друге земље и како би то боље одражавало данашњу стварност“, рекао је Блинкен, упитан да ли је СБ УН постао бескористан у ситуацији са Украјином.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала