- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Да ли бисмо преживели да нема кишних глиста: Ново истраживање открило фрапантне чињенице

CC0 / rawpixel.com / Кишна глиста
Кишна глиста - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Пратите нас
Кишне глисте, према новом истраживању, важни су покретачи глобалне производње хране, омогућујући на годишњем нивоу приближно 6,5 одсто приноса житарица и 2,3 одсто приноса махунарки.
Научници Државног универзитета Колорадо у САД процењују да човечанство треба да буде захвално глистама за чак 140 милиона тона хране годишње.

Улога глиста у животу биљака

Глисте помажу при успостављању здравог тла и на више начина подстичу раст биљака: припремају добру структуру земље, помажу при снабдевању водом и мешају органске материјале у тлу због чега су хранљиви састојци доступнији биљкама.
Друга истраживања су показала да глисте могу да олакшају производњу хормона који подстичу раст биљака и помогну биљкама при заштити од патогена у тлу. Неке процене показују да глисте могу да повећају укупну продуктивност биљака за око 25 одсто.
CC0 / rawpixel.com / U.S. Department of Agriculture (Source) / Улога кишних глиста у животу биљака је незаменљива
Кишна глиста - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Улога кишних глиста у животу биљака је незаменљива
Еколог Стивен Фонте и његови колеге су проценили допринос кишних глиста глобалној производњи хране преклапањем и анализом карата подручја с обиљем глиста, својства тла, нивоом ђубрења и приноса усева. Анализа је показала да глисте имају значајнији утицај на производњу житарица на глобалном југу - на 10 одсто приноса житарица у подсахарској Африци и осам одсто у Латинској Америци и на Карибима, преноси „Еурек Алерт“.
Глисте вероватно више доприносе у тим подручјима, наводи Фонте, јер тамошњи фармери не користе толико ђубрива и пестицида. Уместо тога, више се ослањају на органско ђубриво богато глистама.
„Глисте пуно више доприносе у подручјима где има мање уноса хемикалија“, рекао је Фонте.

Боље управљање биологијом тла

Фонте сматра да је биоразноликост тла у прошлости била потцењена и нада се да ће овај рад привући више пажње на позитивне ефекте здравог тла.
„Можемо боље искористити ову биолошку разноликост и произвести одрживије агроекосистеме. Овај рад наглашава тај потенцијал“, рекао је Фонте.
Додао је да би ова студија могла бити добро полазиште у будућим напорима за ублажавање суше и ерозије.
„На пример, глисте могу да побољшају порозност тла, помажући при корисном хватању и задржавању воде“, додао је он.
Фонте наводи како он и његови колеге не заговарају пребацивање глиста на места где оне већ не постоје, него се нада да ће овај рад омогућити боље управљање биологијом тла на местима у којима их већ има.
„Тло је још увек огромна црна кутија коју не разумемо у потпуности. Вероватно постоје други организми у тлу, још важнији од глиста, рецимо заједнице микроба“, казао је он.
Истраживање „Earthworms contribute significantly to global food production“ објављено је у часопису „Nature Communications“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала