- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Како је Црна Гора дошла на врх листе дестинација с најјефтинијим некретнинама - шта кажу експерти

© Фото : Unsplash/Daniil KorbutКотор
Котор - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Пратите нас
Ако сте икада сањали да купите приступачну кућу у иностранству и да се тамо преселите да живите животом исељеника, 2023. година је сјајно време за куповину јефтиних некретнина широм света, сматра Ронан Мек Махон, стручњак за међународне некретнине.
„Постоји све већи недостатак квалитетних некретнина на веома пожељним локацијама — али у међувремену потражња расте“, рекао је Мек Махон у интервјуу Форбсу. „И даље можемо куповати уз велики попуст у односу на упоредиве дестинације и некретнине у САД – али тај прозор ће се ускоро затворити.“
На врху његове листе најповољнијих дестинација за куповину некретнине је Црна Гора.
„Почетком 2000-их, купци некретнина хрлили су у Хрватску, искористивши прилике у приземљу у историјском Дубровнику и Сплиту. Данас је прилика у Хрватској прошла. Цене некретнина су се приближиле осталим медитеранским дестинацијама. Међутим, на јужној далматинској обали ствари стоје другачије. Црна Гора је лепа као и Хрватска, али, будући да још није ушла у Европску унију, није ни просперирала као Хрватска, а цене некретнина су и даље релативно ниске“, навео је он.
У Хрватској, крајем 1990-их и почетком 2000-их, за 100.000 евра сте купили стан с погледом на море. „Данас морате издвојити вишеструко више. Ипак, у Црној Гори куће са погледом на најлепши залив и даље се могу купити за 100.000 евра“, каже Мек Махон.
Он тренутно види Црну Гору као земљу идеалну за инвестиционе некретнине.
„Цена земљишта за развој око Боке Которске је и даље изузетно ниска по међународним стандардима“, каже Мек Махон.
„Податак о цени од само 80 до 100 евра по квадратном метру земљишта са предивним погледом, 15 минута вожње од Котора је невероватан. Купите и чекајте док се дестинација развија а цене почну расти“, саветује он.
Мек Махон даје инсајдерски савет: Прича се да ће се Црна Гора придружити Европској унији до 2025. године – што представља занимљиву инвестициону шансу.
„Ако Црна Гора уђе у ЕУ, могли бисте видети велику вредност ваше некретнине“, каже он. „Верујем да имате прилику да утростручите свој новац или више, за пет до десет година.“
На његовој листи повољних дестинација за куповину некретнине су, иза Црне Горе, Сребрна обала у Португалу, Јужна зона Костарике, Коста дел Сол у Шпанији и Лос Кабос у Мексику, пренео је „Инвеститор“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала