Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Масовне оставке градоначелника и председника општина широм Србије: Назиру се ванредни избори

© AP Photo / Visar KryeziuСрбија, избори
Србија, избори - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Пратите нас
Градоначелници и председници општина широм Србије данас су поднели оставке, отварајући могућност да се ускоро одрже ванредни локални избори.
Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара је данас поднео оставку на своју функцију, објављено је на званичном налогу на друштвеним мрежама обог града..
„У образложењу је навео да је његова жеља уштеда на буџету и времену, као и да сматра да је нашим суграђанима непотребно да у року од неколико месеци два пута излазе на биралишта. Својом оставком омогућио сам да се локални избори одрже у децембру у истом дану када и парламентарни“, наводи се у објави.
И градоначелник Смедерева Јован Беч поднео је јутрос оставку на ту функцију.
Беч је потврдио ову информацију, рекавши да је на писарници Градске управе предао оставку, али није желео да коментарише ову одлуку.
Оставка Јован Беча мораће да се нађе пред Скупштином града Смедерева, а до тада ће он бити у техничком мандату.
Законски рок за сазивање седнице локалног парламента је 30 дана од дана подношења оставке, када се бира нови градоначелник. Уколико се скупштина не састане у том року, Влада Србије именује привремени орган и расписују се локални избори.
Градоначелник Краљева Предраг Терзић потврдио је за Таnjуг да је данас поднео оставку на ту функцију.
"Данас сам поднео оставку на функцију градоначелника Краљева, јер данима и месецима слушамо како опозиција у Краљеву има огромну подршку бирача. Тиме ћемо им омогућити да се локални избори у Краљеву раније одрже и да на њима покажу колико су јаки", рекао је он.
Према наводима појединих медија, оставке су поднели и градоначелници Лесковца Горан Цветановић, председник општине Кучево Иван Рајичић...
Вучић је синоћ изјавио гостујући на РТС да ће заједно бити одржани парламентарни, покрајински, београдски и избори у још неким општинама, додајући да су спремни за њих од 17. децембра.

Шапић: За пар дана ће јавност бити обавештена о корацима у вези градских избора

Градоначелник Београда Александар Шапић рекао је да ће наредних дана јавност бити обавештена о конкретним корацима како би законска процедура за одржавање градских избора бити испуњена, за које је председник Србије Александар Вучић синоћ рекао да би могли да се одрже 17. децембра.
"Знаћете за пар дана, уколико се буде договорило да коначан датум избора буде 17. децембра, а извесно је да ће то бити тај датум”, рекао је Шапић на конференцији за новинаре током обиласка новоизграђеног гробља за кућне љубимце на Бежанијској коси.
Додао је да постоје одређене законске процедуре за одржавање избора, а да ће јавност врло брзо сазнати који ће бити кораци градске власти.
Србија, избори - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2023
СРБИЈА
Вучић: Избори би могли да буду 17. децембра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала