Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Претња из Приштине: Ускоро мере против Српске листе

© AP Photo / Vadim GhirdaВјоса Османи
Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Пратите нас
Вјоса Османи, председница привремених приштинских институција, најавила је да ће „ускоро бити донете институционалне одлуке против Српске листе“, поводом инцидента који се догодио у Бањској на Косову и Метохији.
Османијева није прецизирала какве ће одлуке конкретно бити донете, а повод је за овакву најаву су оптужбе приштинских медија и појединих функционера да је потпредседник Српске листе Милан Радоичић предводио групу која се сукобила са припадницима тзв. косовске полиције у Бањској на северу Косова и Метохије.
Османи је рекла да је „након терористичког акта у Бањској, где је херојски погинуо водник Африм Буњаку, несумњиво јасно да га је режирао и организовао Београд, са намером да дестабилизује Kосово и читав регион“.
Председница привремених приштинских институција рекла је да „Kосово заједно са Сједињеним Америчким Државама треба да припреми нацрт статута Заједнице општина са српском већином“, и додала да споразум о нормализацији односа Београда и Приштине „није „савршен“ за Kосово, већ је међународна обавеза“.
"Треба да седнемо са САД, да припремимо наш нацрт, нацрт Републике Kосово. У почетку само са САД, мислим да је ово решење, да седнемо са нашим партнерима у САД, да америчком државном секретару Ентонију Блинкену представимо наш нацрт, који је у складу са Уставом Kосова, у складу са одлуком Уставног суда, у складу са писмом бивше шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини које гарантује да неће бити извршних овлашћења и у складу са писаним америчким ставом од стране Дерека Шолеа и изасланика Вашингтона за западни Балкан Габријела Ескобара, који појашњавају да ће такво тело бити координационо тело, без извршних овлашћења“, рекла је Османијева за РТK.
Прети ли хаос и шири сукоби на КиМ и коме би то највише одговарало погледајте у најновијој емисији „Свет са Спутњиком“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала