- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Трагикомична помоћ Савета Европе Јерменији

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаЗаставе Нагорно-Карабаха и Јерменије на Тргу Слободе у Степанакерту
Заставе Нагорно-Карабаха и Јерменије на Тргу Слободе у Степанакерту - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Пратите нас
У тренутку када се догађа егзодус 120.000 Јермена из Нагорно Карабаха и слом јерменска државе на тој територији, вест да Савет Европе запошљава људе који би јерменској војсци помогли у промоцији људских права звучи трагикомично, са нагласком на трагично. Таква активност Савета Европе искључиво је у функцији даље ескалације ситуације на Кавказу.
Овако Стеван Гајић, научни саветник Института за европске студије и гостујући професор на Московском државном универзитету за међународне односе (МГИМО) коментарише вест коју су објавили руски медији.
Наиме, Савет Европе намерава да ангажује 45 стручњака из области људских права, социологије и психологије у војној области који би пружали консултантске услуге у оквиру пројекта развоја људских права у јерменским оружаним снагама и безбедносним агенцијама.
Како се наводи, Савет Европе очекује да ће на крају пројекта запослени у војним и полицијским агенцијама Јерменије применити „европске стандарде” у свом раду у борби против кршења људских права. За пројекат је издвојено 600 хиљада евра, од чега ће до 55 хиљада евра бити утрошено на консултантске услуге.

Неслана шала која урушава борбену готовост Јерменије

То што Савет Европе наводно жели да јерменске оружане снаге унапреди у поштовању људских права, само је симптом, сматра Гајић.
„За овакву једну неслану шалу, за овакву спрдњу коју Јерменији приређује Запад, потребно је да држава много ослаби. Оно што је занимљиво је то што сам сигуран да су људи који спроводе те програме мртви озбиљни и мисле да је то крајње озбиљно. То и јесте озбиљно по последицама, јер подрива земљу, али претпостављам да такве програме спроводе то идеолошки мотивисани људи“, каже Гајић.
Наш саговорник вест упоређује са недавно одржаном војном вежбом јерменске и америчке војске. Ова вежба одржана је између 11. и 20. септембра, у предвечерје азербејџанског напада на Нагорно Карабах.
„Та америчка „помоћ“ ни на који начин се не одражава на спречавање исељавања и брисања трагова једног народа на терену где живи преко хиљаду година. И после тога имамо ово. Није то једини случај, и Србија је препуна сличних субверзивних акција, које су усмерене на подривање борбене готовости“, објашњава он.
Од таквих субверзивних акција није имуна ни америчка војска, додаје Гајић и наводи пример да тренутно армија САД има око педесет високорангираних генерала. Свако од њих има свиту од око хиљаду људи који се најмање баве питањима одбране, а много више разним „пројектима“ сличним овом који најављује Савет Европе у Јерменији. Тако да сада пројектују слична понашања и код својих савезника.

Јерменска трагедија се не завршава са Нагорно Карабахом

Према Гајићевим речима, трагедија Јермена још није завршена – она је у току – Јерменија се ће се, пре или касније наћи пред новим ратом, јер, како каже, Азербејџан ће у једном тренутку пожелети да се повеже са Нахичеваном, азербејџанском енклавом која се налази између Јерменије и Турске. То је у складу са турским интересима и њеном „туранском“ политиком, додаје он.
Са друге стране, јерменски премијер Никол Пашињан је, како наш саговорник каже, отворени издајник који са тог пута не жели да скрене – Запад га подржава у гушењу антивладиних демонстрација и руке су му одрешене.
„Безбедносни систем Јерменије очигледно је потпуно урушен – чини се да не постоји „дубока држава“ која би укључила систем за самоодржање. Да је тако, показује то што се до сада ништа није десило и даља корозија друштва и државе је очигледна“, закључује он.
Више о ситуацији у Нагорно Карабаху погледајте у најновијој емисији "Мој поглед на Русију":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала