- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Канади затворен фонд украјинског есесовца

© AP Photo / Patrick DoyleЈарослав Хунка, бивши припадник СС јединице "Галиција", у канадском парламенту
Јарослав Хунка, бивши припадник СС јединице Галиција, у канадском парламенту - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Пратите нас
Универзитет Алберта у Канади одлучио је да затвори образовни фонд који носи име украјинског есесовца Јарослава Хунке неколико сати пошто их је контактирала руска амбасада, изјавио је за Спутњик амбасадор Русије у Отави Олег Степанов.

„Амбасада је открила да Хунка и његова породица имају образовни фонд на Универзитету Алберта и да је он, чак и након овог скандала, наставио да постоји потпуно званично. Ми смо преко наших друштвених мрежа скренули пажњу руководства универзитета на ову причу и затражили коментар како се они односе према томе“, рекао је Степанов.

Према речима руског дипломате, „није се дуго чекало“ на резултат таквог званичног захтева дипломата високошколској установи.
„Буквално неколико сати касније, јутрос, универзитет је јавно саопштио да затвара овај фонд, враћа новац и жали да је то некоме могло да изазове непријатности и тугу“, рекао је амбасадор.
Подсетимо, на седници парламента Канаде је у част посете украјинског председника Владимира Зеленског 22. септембра, између осталих, присутан био и 98-годишњи Јарослав Хунка, кога је председавајући Доњег дома парламента уз аплауз представио као „борца за независност Украјине од Руса током Другог светског рата“. Испоставило се да је Хунка бивши припадник добровољачке дивизије „Галиција“ СС трупа, у којој су били украјински неонацисти и која не само да се борила против Црвене армије, већ је била позната и по зверствима над Јеврејима, Пољацима, Белорусима и Словацима.
Председавајући Доњег дома Ентони Рота преузео је одговорност за позивање украјинског нацисте у парламент, рекавши да су му касније постале познате „додатне информације због којих је зажалио због одлуке“. У уторак је објавио да подноси оставку, а у среду је канадски премијер Џастин Трудо упутио јавно извињење због инцидента. Трудо је рекао да ни он ни делегација Зеленског нису упознати са позивом у парламент земље и плановима да се ода почаст украјинском СС војнику, којег је пронашао председавајући Доњег дома Ентони Рота. Трудо тврди да се ради о руској пропаганди.
Прва украјинска дивизија или 14. добровољачка пешадијска дивизија СС „Галиција“ је била тактичка формација трупа нацистичке Немачке у којој су служили украјински добровољци.
У наставку погледајте ново издање емисије "Мој поглед на Русију":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала