- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Трудо знао за прошлост украјинског нацисте

© POOL / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Пратите нас
Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова назвала је лажима речи канадског премијера Џастина Трудоа да наводно није знао за нацистичку прошлост Јарослава Хунке, којем је одата почаст у канадском парламенту.
„Канадске власти настављају да праве спектакл. Премијер Трудо се ‘најискреније’ извинио. Каже, ‘није крив, није знао, извините’. То је, наравно, лаж. Сви су све знали“, написала је Захарова на свом Телеграму.
Према њеном мишљењу, тешко је претпоставити „да заменица премијера Канаде Христа Фриланд, верни и дугогодишњи присталица Конгреса Украјинаца Канаде и Светског конгреса Украјинаца, унука злочинца који је радио за нацисте Михаила Хомјака, није знала за неславну прошлост „пријатеља Конгреса Украјинаца Канаде“ и његовог дугогодишњег спонзора Хунка.
Осим тога, Захарова је скренула пажњу да је унука нацисте Тереза Хунка објавила фотографију где њен деда чека састанак са Трудоом и Зеленским у сали за пријеме.
„Пре него што одете у иностранство као почасни гост на догађај са учешћем Зеленског, морате да будете проверени од стране обавештајних служби од А до Ш. Штавише, не само (служби) Украјине и Канаде, већ и САД, Велике Британије и низа других земаља“, приметила је Захарова.
Осим тога, према њеним информацијама, „састанак са Хунком био је посебна ставка у програму посете Зеленског, а његово име је добро познато Кијеву“.
Захарова је такође признала да је „шокирана ћутањем израелског Министарства спољних послова“ у вези са одавањем почасти украјинском нацисти.

„Надам се да је ово несрећни неспоразум који ће бити исправљен. Не може бити већег непоштовања сећања на жртве Холокауста“, додала је она.

Подсетимо, на седници парламента Канаде је у част посете украјинског председника Владимира Зеленског 22. септембра, између осталих, присутан био и 98-годишњи Јарослав Хунка, кога је председавајући Доњег дома парламента уз аплауз представио као „борца за независност Украјине од Руса током Другог светског рата“. Испоставило се да је Хунка бивши припадник добровољачке дивизије „Галиција“ СС трупа, у којој су били украјински неонацисти и која не само да се борила против Црвене армије, већ је била позната и по зверствима над Јеврејима, Пољацима, Белорусима и Словацима.
Канадски премијер Џастин Трудо упутио је раније извињење због обраћања украјинског нацисте у канадском парламенту. Трудо је рекао да ни он ни делегација Зеленског нису упознати са позивом у парламент земље и плановима да се ода почаст украјинском СС војнику, којег је пронашао председавајући Доњег дома Ентони Рота. Трудо тврди да се ради о руској пропаганди.
Прва украјинска дивизија или 14. добровољачка пешадијска дивизија СС „Галиција“ је била тактичка формација трупа нацистичке Немачке у којој су служили украјински добровољци.
Владимир Зеленски и Џастин Трудо у канадском парламенту. - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2023
СВЕТ
Ловац на нацисте о скандалу у канадском парламенту: Промоција фалсификовања Холокауста
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала