- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ИАЕА усвојила антируску резолуцију о Украјини: Москва поручује – оптужбе неосноване

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаМеђународна агенција за атомску енергију
Међународна агенција за атомску енергију - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
Пратите нас
Резолуција која је усвојена на 67. седници Генералне конференције Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) садржи неосноване нападе и оптужбе на рачун Москве, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Како је казала, 28. септембра током 67. заседања Генералне конференције ИАЕА, „под притиском САД и њихових савезника, гласањем праћеним уценама, интригама и застрашивањем појединих земаља, што је карактеристично за Запад, усвојена је резолуција 'Нуклеарна безбедност, физичка нуклеарна безбедност и гаранције у Украјини'“.
По речима Захарове, то је још једна потврда политике САД и њихових савезника чији је циљ да искористе било какве међународне механизме само да би постигли своје политичке циљеве.
Она је истакла да је од 177 земаља чланица ИАЕА за резолуцију гласало свега њих 69.
„То су западне земље и њихови сателити. Најутицајније земље света, које чине светску већину, нису се солидарисале са њима и одбиле су да подрже тај документ у овом или оном облику“, појаснила је Захарова.
Такође је додала да је поменута резолуција „необавезујућа“.
„Њене одредбе Русија неће спроводити, а документи који се буду позивали на њу биће политички и правно безначајни за нас. Поздрављамо одлуку свих држава чланица ИАЕА које су одбиле да подрже ту резолуцију. Оне су јасно показале да не прихватају курс који води ка томе да Агенција почне да служи интересима западних земаља“, закључила је Захарова.
Седница у седишту Међународне агенције за атомску енергију у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2023
РУСИЈА
Русија: Западне земље ометале рад комитета за припрему конференције о неширењу нуклеарног оружја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала