- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јужни Судан позвао руске геологе да утврде количину минералних ресурса у земљи

© AFP 2023 / GUILLAUME LAVALEEПоглед на главни град Јужног Судана, Џубу
Поглед на главни град Јужног Судана, Џубу - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
Пратите нас
Власти Јужног Судана позвале су руску компанију „Росгеологија“ да изврши геолошка испитивања у земљи како би се утврдила количина различитих руда, изјавио је за Спутњик министар за председничке послове Јужног Судана Бенџамин Маријал Барнаба.
„Позвали смо их (на сарадњу). Ако имају такве могућности, позивамо их да дођу и раде геолошка истраживања. Да не бисмо зависили само од нафте, стога морамо да знамо које руде имамо“, рекао је министар.
Према његовим речима, Јужни Судан располаже огромним резервама злата, гвожђа, никла, дијаманата и других руда, њихово присуство је доказано, али треба да се утврди тачна количина.
„Руска Федерација има најновију технологију за спровођење таквог истраживања. Када сазнамо све ове ствари, моћи ћемо да спроведемо одговарајућу анализу и планирамо нашу економију“, додао је Барнаба.
Према његовим речима, Јужни Судан рачуна на помоћ Русије у преради прехрамбених производа и оживљавању предузећа изграђеног за ову сврху уз подршку СССР-а.
„Желимо да они (Руси) помогну у реализацији пољопривредних програма, испоруци ђубрива, у свему што имате. На пример, треба да почнемо да прерађујемо воће, јер раније, када је Судан био уједињен, СССР је изградила у једној од наших држава, Западном Бахр ел Газалу, крајем 1970-их година, фабрику за прераду хране која је после много година престала са радом, желимо да се поново оживи“, рекао је министар.
Он је истакао да Јужни Судан жели да се Русија врати и обнови рад оних предузећа која је раније отворио СССР.

О сарадњи Русије и Јужног Судана

Министар је додао да су инвеститори из Русије заинтересовани за сарадњу са Јужним Суданом у области пољопривреде, рударства и развоја туризма.
„Имамо билатерална питања везана за економију. Руска Федерација је заинтересована за услове развоја инфраструктуре у Јужном Судану. Сарадња у области пољопривреде, производње нафте и гаса, минералних ресурса уопште. Такође је заинтересована за сарадњу у туризма, како ефикасно искористити то богатство дивље природе у Јужном Судану“, објаснио је он.

О укидању ембарга на увоз оружја

Барнаба је навео и да Јужни Судан тражи од Русије да убеди друге чланице Савета безбедности УН у потребу укидања ембарга на оружје уведеног овој земљи.
Према његовим речима, актуелни ембарго „не служи за постизање мира у земљи“.
„Треба да наоружамо те људе (војску), штитимо своју земљу и свет. Не можемо чак ни оружје да купимо, не можемо да купимо чак ни обућу и униформе за редовну војску због ембарга на оружје“, приметио је Бењамин.
Санкције УН Јужном Судану, које предвиђају, између осталог, ембарго на оружје, на снази су од 2018. године.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
РУСИЈА
Шојгу се састао са министром одбране Јужног Судана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала