Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Командант Кфора: Одлуке Приштине изазвале нову кризу

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIКфор
Кфор - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
Пратите нас
Власти самопроглашене републике Косово предузеле су бројне иницијативе које су довеле до кризних ситуација, признао је командант међународног контигента Кфора италијански генерал Анђело Микеле Ристуча.
„Учинили смо све могуће да се изборимо са кризама, које су настале као последица тих одлука. Да, морам да истакнем да је било оцена косовских власти које нису испуниле наша очекивања“, нагласио је генерал у интервјуу за италијанско издање „Република“.
Према његовим речима, због таквих одлука, војници Кфора морали су да плате цену, посебно 29. маја када су у сукобима на северу Косова рањена 93 НАТО војника.
Ристуча је подвукао да ове одлуке, „наравно, нису допринеле стабилности“.
Говорећи о заоштравању ситуације на северу Косова прошле недеље, командант Кфора је истакао да ови догађаји „нису преломни моменат, већ развој ситуације, која постоји између Београда и Приштине“.
Он је навео да је главни разлог напетости која траје, узајамно неповерење међу Србима и косовским Албанцима.
„Једини излаз је нормализација односа. Војно решење не постоји, већ само политичко. Ми, војници, можемо само да створимо услове за безбедност како би се дијалог наставио“, закључио је генерал.
Одговарајући на питање може ли Кфор да преузме осигурање безбедности на северу покрајине уместо косовско-албанске полиције, како је раније тражио председник Србије Александар Вучић, Ристуча је изјавио да то мора бити политичка одлука.
„То је политичка одлука. Ми оцењујемо сваку хипотеозу и сваки развој у координацији са командним структурама НАТО и спремни смо да испунимо сваки други задатак“, поручио је он.
У селу Бањска, у општини Звечан на северу Косова и Метохије, у ноћи између суботе и недеље дошло је до сукоба између групе локалних Срба и припадника тзв. косовске полиције и том приликом живот су изгубили један полицајац и тројица Срба са Косова и Метохије.
Погледајте најновије издање емисије Од четвртка до четвртка која се бави актуелним догађајима на КиМ:
Кфор - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
СРБИЈА
Еулекс и Кфор су само „фасада“, на Косову и Метохији влада закон џунгле
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала