Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

НАТО: Додатне снаге Кфора стижу из Велике Британије

CC BY 2.0 / Royal Navy Media Archive / Британски војници на војним вежбама
Британски војници на војним вежбама - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
Пратите нас
Северноатлантски савет јуче је овластио додатне снаге из Уједињеног Краљевства, ако је потребно, за решавање тренутне ситуације на Косову, наводи се у одговору званичника НАТО на упит „Косово онлајна“ колико ће додатних трупа Алијанса послати на тзв. Косово и из којих земаља.
„Нећемо коментарисати конкретне оперативне детаље“, навео је званичник НАТО-а.
Како даље наводи, у светлу недавних дешавања, Кфор „повећава своје присуство и активности на северу Косова и у областима око границе како би осигурао да настави да испуњава свој мандат обезбеђивања безбедног и сигурног окружења за све људе који живе на Косову“.
„Као одговор на тензије у мају, Кфор је распоредио око 500 турских војника из оперативних резервних снага за Западни Балкан, а додатни батаљон резервних снага је у већој приправности. Турски батаљон замењен је трупама из Бугарске и Грчке“, рекао је званичник НАТО-а за „Косово онлајн“.
На питање како гледају на захтев Београда да Кфор преузме безбедност на северу покрајине, званичник НАТО-а наводи да ће наставити да се старају да њихов командант има ресурсе и флексибилност неопходне да Кфор испуни свој мандат.
„Спремни смо да извршимо даља прилагођавања положаја Кфора према потреби“, додао је у одговору на крају.

Британско министарство одбране: Команда Првог батаљона Краљевског пука Принцезе од Велса пренета на НАТО

Британско министарство одбране саопштило је вечерас да је пренело команду над једним батаљоном своје војске на НАТО-у како би тај батаљон могао да пружи подршку на Косову и Метохији.
„Због тренутне ситуације на Косову, команду над Првим батаљоном Краљевског пука Принцезе од Велса, односно резервним снагама за косовске снаге НАТО-а (Кфор), пренели смо на НАТО, како би он могао да пружи подршку ако је потребно“, наводи се у саопштењу, а преноси Ројтерс.
Бела кућа  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
СВЕТ
Бела кућа тражи од Београда да повуче непостојеће снаге са административне линије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала