- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Ово је прилика да се чује најзлокобнији звук на свету /видео/

CC0 / Rawpixel / Астечки сунчани камен
Астечки сунчани камен - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
Пратите нас
Нешто што се у научном свету годинама сматрало играчком, одједном се претворило у справу за производњу најјезивијег звука који се може замислити, а све захваљујући знатижељи управо једног научника.
Захваљујући стручњацима језив и врло гласан звук који се често описује и као „најстрашнији звук на свету“, поновно је оживљен. Реч је о звуку који личи на ужасавајући злокобни налет ветра или још више ужасавајући људски врисак.
Звук је оживљен тако што је стручњак с канала на Јујтубу „ActionLab“ помоћу 3Д штампача израдио нову верзију такозване астечке звиждаљке смрти. Његова модерна верзија инспирисана је дизајном оригиналне звиждаљке у облику лобање, откривене уз костур у Мексику пред сам крај 20. века.

Тајна астечке звиждаљке смрти

Историчари нагађају да су звиждаљку у облику лобање можда користили Астеци у ритуалима у част Ехекатла, бога ветра, пре приношења људских жртава. Према астечкој митологији, Ехекатлов дах покретао је Сунце и Месец, претварајући их из непокретних ентитета у небеска тела.
Недавни видео који приказује 3Д одштампану астечку звиждаљку смрти направио је поменути „Action Lab“ образовни канал на Јутјубу посвећен извођењу научних експеримената. Ово се сматра најстрашнијим звуком на свету. Звук који производи смртни звиждук урођено тера страх у срце, напомиње Џејмс. Џ. Оргил са поменутог канала на Јутјубу.
Оригинална астечка звиждаљка смрти, коју су археолози испрва занемаривали као играчку, откривена је 1999. године. Тек 15 година касније из неког разлога научник је дунуо у рупу на врху и звук је изашао.
„Било је то запањујуће откриће јер је звучало попут људског вриска“, описује Оргил, преноси „Дејли мејл“.
Иако тачна сврха језиве звиждаљке остаје несхваћена, предложено је неколико теорија. Неки стручњаци нагађају да су Астеци користили њен језиви звук како би помогли душама жртвованих на њиховом путу у загробни живот. Алтернативно, можда је била закопана са изворним костуром као заштитна огрлица, која тера злонамерне духове.

Шта се дешава приликом дувања

Исто тако, можда су је користили астечки ратници како би утерали страх у своје противнике на почетку битке. Оргил сугерише да његов облик веома личи на људски гркљан, а кад се у њега дува, ваздух се дели на два дела, генеришући осцилирајуће звучне таласе који одјекују унутар велике коморе пре него што побегну кроз други отвор. Неке верзије звиждаљке имају куглицу унутар коморе, често израђену од плуте, што додаје додатни слој изобличења звуку који излази из звиждаљке.
Оргил у видеу експериментише са савременим репродукцијама астечке звиждаљке смрти, израђене помоћу 3Д штампача. Произведени звук варира зависно од величине звиждаљке и постављања усана када се у њу дуне.
CC0 / rawpixel.com / The Metropolitan Museum of Art (Source) / Различита су тумачења чему је звиждаљка могла да користи
Водено божанство Астека - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Различита су тумачења чему је звиждаљка могла да користи
Занимљиво је да појединци сада могу да купе астечке звиждаљке смрти на Амазону, израђене од низа материјала укључујући смолу, керамику, па чак и карбонска влакна. Према опису једног производа на Амазону, те звиждаљке испуштају врисак који звучи као да је жена у страшној агонији и рекламиране су као „савршене за Ноћ вештица“.
Астечка звиждаљка смрти у почетку је привукла пажњу археолога због свог изгледа попут лобање, али њен језиви звук је тек недавно постао предмет истраживања. Мексички музичар Кихас Ихајотл верује да је астечка звиждаљка смрти имала улогу у посебним церемонијама, укључујући Дан мртвих, али и у ратовању.
„Свирали су више од сто инструмената; стотину смртних звиждаљки које „марширају“ како би изазвале велики психолошки учинак на непријатеља“, нагађа Ихајотл.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала