- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пронађени остаци ДНК у фосилу корњаче старом шест милиона година

CC0 / rawpixel.com / Морска корњача
Морска корњача - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
Пратите нас
Научници су пронашли остатке ДНК у фосилу морске корњаче старом шест милиона година.
Корњача је сродна данашњим Кемповим и маслинастим корњачама, а реч је о једном од ретких случајева идентификовања генетског материјала код толико старих фосила кичмењака, рекли су научници.
Нагласили су да су коштане ћелије зване остеоцити биле изврсно очуване у фосилу који је ископан на карипској обали Панаме 2015. године. Корњачин оклоп сачуван је готово у потпуности, за разлику од остатка костура, преноси Ројтерс.
У неким остеоцитима језгра су била очувана и реаговала су на хемијски раствор, што је омогућило истраживачима да препознају присутност остатака ДНК, рекао је палеонтолог Едвин Кадена, главни аутор студије објављене у Џурнал оф вертебрејт палеонтолоџи.

"Желим истаћи да нисмо издвојили ДНК, већ смо само могли препознати присутност трагова киселине у језгру", додао је Кадена, научник са Универзитета Розарио у Боготи и Института Смитсонијан Тропикал Рисрч.

ДНК киселина се прилично лако распада, иако је у правим условима сачувана у неким древним остацима. Истраживачи су прошле године известили о открићу ДНК животиња, биљака и микроба који датирају пре отприлике два милиона година из седимента на најсевернијој тачки Гренланда.
Кадена је рекао да су једини старији фосили кичмењака на којима су пронађени слични остаци ДНК била два диносауруса - Тираносаурус (стар 66 милиона година), и Брацилопосаурус (стар 78 милиона година). Кадена је рекао да су остаци ДНК забележени и код инсеката који датирају од пре неколико десетина милиона година.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала