- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Протести подршке широм РС: Никада нећемо одустати од Српске и њених институција

© Фото : Спутњику уступила РТРССкуп "Граница постоји" у Добоју
Скуп Граница постоји у Добоју - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
Пратите нас
У Добоју је одржан скуп подршке институцијама Републике Српске „Граница постоји“ на којем се окупило 8.000 грађана на граници у Станић Ријеци, а који су поручили да ће се на сваком месту достојанствено и на миран начин борити за Српску и њене институције.
Осим у Добоју, скупови подршке су одржани у Лапишници, Рибнику, Фочи, Оштрој Луци, Власеници, Источном Сарајеву, Лопарама и Невесињу.
Скуп је почео минутом ћутања којим је одата почаст недавно убијеним Србима на Косову и Метохији, а грађани су поручили да о судбини Републике Српске не може и неће одлучивати неизабрани странци, него легално изабрани представници институција, пренела је РТРС.
Свим средствима ћемо бранити нашу Српску, њену имовину и институције, поручили су грађани.
Скупу су присуствовали министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, министар трговине и туризма Денис Шулић, министар за просторно уређење, грађевинарство и еклогију Бојан Випотник, министар просвете и културе Жељка Стојичић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Параламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић, посланици СНСД-а у Народној скупштини Данијел Јошић, Нина Букејловић и Александар Суботић, заменик министра одбране у Савету министара Александар Гогановић.
Саша Живановић, син погинулог борца Војске Републике Српске, истакао је да је поносан због храбрости оца и његових сабораца који су животе часно уткали у темеље Републике Српске.
„Недалеко од овог места погинуо је мој отац и ту границу, натопљену крвљу, нико не може да обрише“, истакао је Живановић.
Живановић је испред добојског Удружења „12 километара за 12 звездица“поручио да Републику Српску и данас гуше странци као и деведесетих година када је у недостатку кисеоника због забране прелета у Бањалуци страдало 12 недужних беба.
„Порука коју шаљемо је да нас пусте да живимо у миру, да наше бебе слободно дишу, да нас не затварају у кавезе јер ми Срби нисмо мајмуни“, истакао је Живановић.
Према његовим речима, Република Српска браниће се мудрошћу, младошћу и лепотом, свим снагама из ината.
Присутнима се обратила и добојска песникиња Сузана Трифковић која је кроз стихове поручила да је овај скуп организован зато што је то затражила отаџбина од српског народа.
Скупу су присуствовали грађани из општина добојске регије, али и из Српца, Челинца, Требиња. Окупљени су носили транспаренте на којима су исписане поруке „Граница постоји“, „Добој је уз Додика“, „Теслић је уз председника“.
Миран протест „Граница постоји“ одржан је у Добоју и 1. септембра када се 5.000 грађана окупило у добојском насељу Вила на линији разграничења са ФБиХ.
На протестима у Добоју грађани су поручили да никада неће одустати од Републике Српске и одбране њених институција.
Након данашњег скупа „Граница постоји“ у Станића Ријеци код Добоја учеснике протеста из Теслића је, при повратку кући, пратила специјална полиција ФБиХ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала