- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин предложио Думи раскидање Оквирне конвенције Савета Европе о заштити права националних мањина

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин поднео је у Думи нацрт закона о раскиду учешћа у Оквирној конвенцији Савета Европе за заштиту права националних мањина.

„Узимајући у обзир да ће престанак учешћа у овом међународном споразуму омогућити да се у оквиру овог мониторинг механизма Савета Европе избегне дискриминаторни однос према Русији и да неће наштетити поштовању права националних мањина, предлаже се раскид учешћа у Оквирној конвенцији“, наводи се у документу.

У објашњењу се истиче да је резолуција Комитета министара СЕ од 27. септембра 2022. године значајно ограничила овлашћења руског стручњака у Саветодавном одбору, формираном ради контроле колико се стране учеснице Оквирне конвенције придржавају својих обавеза у области заштите националних мањина.
Поред тога, Русија је лишена могућности да „учествује у изради одлука поводом питања од интереса и праћења на међународном нивоу случајева кршења права националних мањина, а пре свега становништва које говори руским језиком у иностранству“.
Москва је потписала Оквирну конвенцију у Стразбуру 28. фебруара 1996. године.
Русија се придружила СЕ у фебруару 1996. године и том приликом преузела обавезе међу којима је и придружење европским конвенцијама, доношење закона о алтернативној војној служби и признање јурисдикције Европског суда за људска права.
Москва се повукла из СЕ у марту 2022. године јер „државе НАТО и Европске уније континуирано претварају организацију у средство антируске политике, одбијајући равноправан дијалог и све принципе на којима је структура саздана“.
У наставку погледајте најновије издање емисије Мој поглед на Русију:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала